Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Μετά τις Εξετάσεις ..... Tι;


Ένα επίκαιρο και διαχρονικό θέμα, που απασχολεί γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς είναι η "Ψυχολογία πριν και μετά τις Εξετάσεις" .... δεν είναι μόνο οι Πανελλήνιες, αλλά και κάθε είδους Εκπαιδευτική Εξέταση, από την οποία αξιολογείται ένα άτομο σε όποια ηλικιακή φάση της ζωής του.

Κυριακή 26 Μαΐου 2013

"Βουλιμία"-Αίτια και Θεραπεία (Μέρος Β΄)



Ποιοι είναι οι Παράγοντες, που ευθύνονται για την εμφάνιση της "Βουλιμίας";
  1. Βιολογικοί-γενετικοί: Δεν είναι αρκετά τα δεδομένα, που να πιστοποιούν, ότι η "Βουλιμία" οφείλεται σε γενετική προδιάθεση.
  2. Οικογενειακοί: Οι οικογένειες των ατόμων, που εκδηλώνουν "Βουλιμικά Επεισόδια", συνήθως δεν χαρακτηρίζονται από στενές σχέσεις, αλλά σε αυτές κυριαρχούν οι ανοιχτές συγκρούσεις, η απόρριψη και η αδιαφορία.

"Βουλιμία"-Τι είναι και ποια είναι τα χαρακτηριστικά της; (Μέρος Α΄)


Η "Βουλιμία" είναι και αυτή μία "Διαταραχή Πρόσληψης της Τροφής". Στην καθομιλουμένη χρησιμοποιείται ως όρος, για να αποδοθεί η "λαιμαργία" .... αλλά ουσιαστικά δεν είναι τόσο απλό το ζήτημα ...!! 
Ξεκινά με απλά συμπτώματα, όπως είναι η αυξημένη επιθυμία για πρόσληψη τροφής και καταλήγει στην υπερβολικά μεγάλη κατανάλωση τροφής (γλυκών και αλμυρών) και στη συνέχεια στον αυτοπροκαλούμενο εμετό. Με λίγα λόγια, ένα άτομο μπορεί να θεωρηθεί "Βουλιμικό", όταν:

27 Μαΐου 2013


Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

"12 προειδοποιητικά σημάδια" για την Φθορά της Σχέσης



Ήρθε η ώρα στην σχέση σας, που αρχίσατε να αναρωτιέστε για το που πάει ....; Μήπως νιώσατε κάποιες αλλαγές, που σας ανησυχούν περισσότερο από ποτέ ....; Την σχέση ανάμεσα σε δύο ανθρώπους είναι καλό να την εξετάζουμε εξατομικευμένα, γιατί ο κάθε άνθρωπος και συνδυασμός αυτών είναι μοναδικός ! Σε γενικές γραμμές, όμως, θα αναφέρω στην συνέχεια ως ειδικός από την κλινική μου εμπειρία κάποια σημάδια, τα οποία όλα μαζί, είτε το καθένα από μόνο του, έχει να μας προβληματίσει για την πορεία των συντροφικών συναισθημάτων. Ποια είναι αυτά;

Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Λίγα λόγια για την "Ονυχοφαγία"


Ονυχοφαγία: Τι είναι; Μία "κακή συνήθεια", όπως λεγόταν στα παρελθοντικά χρόνια; Όχι βέβαια ! Μιλάμε για την συμπεριφορά, του να δαγκώνεις συνέχεια τα νύχια και τα πετσάκια στα δάχτυλα, πολλές φορές σε σημείο, που να παραμορφώνονται εντελώς και η θέα των χεριών να είναι αποκρουστική. Εντούτοις, η συγκεκριμένη "μανία" δεν είναι εύκολο να υποταχθεί!

"Με χωρίζουν" .... "δεν χωρίζω" !!


Τι γίνεται στην περίπτωση, που παρατηρούμε, κάνοντας μία προσωπική ενδοσκόπηση, ότι στο ερωτικό μας ενεργητικό ..... πάντα αφήναμε τους συντρόφους μας να μας χωρίζουν .... και ποτέ δεν πήραμε την πρωτοβουλία να το ανακοινώσουμε εμείς ....; Μας προβληματίζει το γεγονός; Μας κάνει εντύπωση; Είναι τυχαίο ή υπάρχει κάποιος λόγος που συμβαίνει;