Ο ρόλος και οι αρμοδιότητες του Ψυχολόγου είναι λίγο έως πολύ παρεξηγημένα θέματα από το ευρύ κοινό. Πολλές φορές συγχέεται με την δουλειά ενός Ψυχιάτρου, συνδέεται στενά με την ψυχοπαθολογία και μόνο και υποτιμάται, επειδή συχνά πυκνά ο άνθρωπος αναζητά "μαγικές λύσεις" και "θαυματουργά χάπια", που θα του πάρουν τον πόνο και την δυσκολία γρήγορα και άμεσα. Η αλήθεια είναι, ότι όταν ένα άτομο υποφέρει υπερβολικά από συμπτώματα που δεν του επιτρέπουν να έχει λειτουργικότητα στην καθημερινότητα του, τότε είναι επιτακτική η ανάγκη λήψης μίας φαρμακευτικής αγωγής, που θα του συστήσει ο θεράπων ψυχίατρος. Για παράδειγμα, στην περίπτωση που ο ασθενής δεν μπορεί να φάει, να πάει στη δουλειά του, να σηκωθεί από το κρεβάτι και δεν βρίσκει κανένα νόημα στη ζωή.....ο ρόλος του γιατρού είναι να κατευνάσει αυτή την δυσλειτουργία, για να μπορέσει στην συνέχεια ο πάσχων να δουλέψει ψυχοθεραπευτικά την αιτία του μπλοκαρίσματος του.
Ανεξάρτητα από τις προσεγγίσεις στην Επιστήμη της Ψυχολογίας και το πως δουλεύουν αυτές με τον άνθρωπο, το σημαντικότερο προσόν ενός Ψυχολόγου είναι να βρίσκεται κοντά στον άνθρωπο, που εξυπηρετεί. Η ενσυναίσθηση, το να μπορείς να νιώσεις, όσο σου επιτρέπεται, το συναίσθημα του ατόμου που έχεις στο γραφείο σου, και ο σεβασμός είναι το Νούμερο Ένα στη δουλειά ενός Ψυχολόγου. Η ενσυναίσθηση και ο σεβασμός στον άνθρωπο δεν εκπαιδεύεται σε καμία Σχολή. Στο Πανεπιστήμιο ο Ειδικός αποκτά τις απαραίτητες θεωρητικές γνώσεις, που θα τις έχει πάντα ως υπόστρωμα και βάση στην επαγγελματική του καριέρα. Η αγάπη, όμως, προς τον άνθρωπο και η ανάγκη να βοηθάς και να στηρίζεις αυτόν που επαγγελματικά αναζητά την συμβολή σου, είναι στοιχεία που είτε τα έχεις, είτε όχι. Για αυτό τον λόγο, ο άνθρωπος που θα χτυπήσει την πόρτα του Επαγγελματία Ψυχικής Υγείας, εκτός από το ότι θα ρωτήσει ποιες είναι οι εκπαιδεύσεις του και η επαγγελματική του εμπειρία, αυτό που θα μπει στην άλλη πλευρά της ζυγαριάς είναι να αποκτήσει την απαραίτητη εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Ειδικού. Αυτό θεωρώ είναι και το κριτήριο, στο οποίο βασίζονται και πρέπει να το κάνουν οι ενδιαφερόμενοι για να ξεκινήσουν την οποιαδήποτε συνεργασία.
Ο άνθρωπος, που υποφέρει, όταν αντιμετωπίζεται ως "πελάτης που θα αποφέρει χρήματα και μόνο" στο ταμείο του γραφείου, δεν θα προχωρήσει μπροστά στην θεραπεία του και ο Ψυχολόγος θα ματαιώνεται συνέχεια επαγγελματικά. Η δουλειά του Ψυχολόγου είναι ναι μεν βιοποριστική, αλλά και ανθρωπιστική παράλληλα. Ανάμεσα σε αυτά τα δύο πρέπει να τηρείται η απαραίτητη ισορροπία και εκεί βρίσκεται η δεξιοτεχνία του Ειδικού!
Αθανασιάδου Μαρία - Ψυχολόγος
www.psyxologiki-ypostirixi.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου