Ένα από τα πιο συχνά προβλήματα στις ανθρώπινες σχέσεις και στην επικοινωνία έχει να κάνει με την "ακουστική"...! "Όταν του μιλάω, δείχνει να μην με ακούει", "Ώρες ώρες αισθάνομαι, πως μιλάω στον τοίχο", "Δεν γίνεται, ή εγώ μιλάω άλλη γλώσσα και δεν το έχω καταλάβει ή δεν με ακούει κανένας", "Καλά, τόσες φορές το έχω πει, δεν το έχει πιάσει το νόημα;". Όλα αυτά τα παράπονα βασίζονται στον νόμο "Δράσης-Αντίδρασης". Λέμε, δηλαδή, κάτι για να λάβουμε κάποια ανταπόκριση. Έχουμε, όμως, ποτέ αναρωτηθεί για το κατά πόσον είμαστε ξεκάθαροι απέναντι στους άλλους σε σχέση με αυτά που μιλάμε και ζητάμε; Έχουμε ποτέ αναρωτηθεί για τον λόγο που ο απέναντι μας δεν ανταποκρίνεται στα λεγόμενα μας; Είναι που δεν ακούει ή που δεν θέλει να μας ακούσει; Μήπως τελικά, επειδή δεν μας αρέσει η ανταπόκριση του άλλου, εμείς την ακυρώνουμε και πείθουμε τον εαυτό μας ότι δεν υπάρχει καν; Καιρός, λοιπόν, να προβληματιστούμε και να μην αρκεστούμε απλά στο να κάνουμε παράπονα και να ρίχνουμε κατηγορίες αδιακρίτως!
Ποιοι είναι οι πιθανοί λόγοι της Συναισθηματικής Βαρηκοΐας;
- Δεν είμαστε εμείς οι ίδιοι ξεκάθαροι και συγκεκριμένοι σε αυτό, που θέλουμε να πούμε. Μήπως δεν ξέρουμε και εμείς που αποσκοπούν τα λεγόμενα μας και για αυτό δεν μπορούμε να περάσουμε ένα σαφές μήνυμα στους τρίτους;
- Δεν διασταυρώνονται τα "θέλω" μας και τα "συναισθήματα" μας. Μερικές φορές, αυτό που συμβαίνει είναι να μην μπορεί ο τρίτος να μας ακούσει, γιατί δεν του είναι εύκολο να καταλάβει αυτό που εμείς θέλουμε και έχουμε ανάγκη. Όχι γιατί θέλει να "μας την σπάσει", αλλά γιατί πραγματικά δεν ταιριάζει στην δική του κοσμοθεωρία.
- Δεν ακούμε και εμείς οι ίδιοι τον άλλο. Όταν δεν "ακούμε" και εμείς τι θέλει να μας πει ο συνομιλητής μας, πως θα μπει στην διαδικασία να το κάνει και εκείνος με την σειρά του;
- Δεν υπάρχει καμία πρόθεση επικοινωνίας με σεβασμό ο ένας απέναντι στον άλλο. Είναι που βάζουμε συνειδητά και ασυνείδητα εμείς στα αφτιά μας "ωτοασπίδες", γιατί δεν έχουμε καμία όρεξη να συνομιλήσουμε, να κατανοήσουμε και να αποδεχθούμε αυτά που θα ακούσουμε, γιατί απλά θέλουμε να επιβάλλουμε την θέση μας.
- Δεν έχουμε μάθει να μιλάμε και να ακούμε στο φάσμα των συναισθημάτων. Έχουμε μάθει να χρησιμοποιούμε τα αφτιά μας, για να προσλαμβάνουμε μόνο τα λεκτικά μηνύματα.
Αθανασιάδου Μαρία - Ψυχολόγος
www.psyxologiki-ypostirixi.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου