Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

Η Τέχνη του να είσαι Μόνος!


Εσύ ξέρεις να περνάς καλά Μόνος-Μόνη; Τι συναισθήματα γεννιούνται μέσα σου, όταν πιάνεις τον εαυτό σου να κάνει παρέα με την Μοναξιά; Η αλήθεια είναι, ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων τρέμουν στην ιδέα να μείνουν μόνοι τους στην ζωή . Και δεν μιλάμε για την πιθανότητα να βουλιάξουν μέχρι τα βαθιά τους γεράματα μέσα στην μοναξιά, αλλά δεν αντέχουν στην ιδέα να είναι και μέρες μέσα σε αυτή. Αυτός ο φόβος αλλοιώνει τον χαρακτήρα μας και τις επιλογές μας. Μας καθοδηγεί να έχουμε ανάγκες πολύ μακριά από τις ουσιαστικές μας επιθυμίες και αρκετές φορές μας δυστυχεί περισσότερο και από την ίδια την αίσθηση της μοναχικότητας.

Το κλειδί για την "εσωτερική γαλήνη" βρίσκεται στην απόφαση να είμαστε καλά σε οποιαδήποτε συναισθηματική και κοινωνική συνθήκη. Επειδή η ζωή είναι απρόβλεπτη και ανατρεπτική, δεν είναι προς το ψυχικό μας συμφέρον να δαιμονοποιούμε την Μοναξιά και να την αποφεύγουμε πάσει θυσία.

Τι χρειάζεται, για να είσαι καλά "και" Μόνος/η;

1) Σταμάτα να συνδέεις την Μοναξιά απαραίτητα με την κατάθλιψη, την κακομοιριά-μιζέρια:
Έχεις παρατηρήσει κάποιους να είναι απελπισμένοι-δυστυχισμένοι όντας μόνοι τους και έχεις τρομάξει. Έτσι βιώνεται αυτή η κατάσταση από αρκετούς ανθρώπους, αλλά μην ξεχνάς ότι ήταν και είναι η προσωπική τους οπτική και στάση ζωής. Στο χέρι μας είναι με τι θα την συνδέσουμε την Μοναξιά. Τα άτομα που έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και ελλιπές πεδίο ενδιαφερόντων, είναι αναμενόμενο να μην βρίσκουν κάτι καλό στο να μένουν μόνοι τους. Κάποιοι άλλοι, γενικά, δεν βρίσκουν κάτι ωραίο στην ζωή τους και πάντα γκρινιάζουν για ό,τι τους λείπει. Ακόμα και παρέα να έχουν, πάλι κάτι θα βρουν για να τους ενοχλεί. Επομένως, όπως καταλαβαίνεις δεν φταίει το γεγονός ότι είναι μόνοι τους, που δεν περνάνε όμορφα την καθημερινότητα τους.

2) Τροποποίησε τις υπερβολικά αρνητικές σκέψεις, που αφορούν την Μοναξιά:
Σκέψεις όπως "Πάντα θα είμαι μόνος/η", "Είμαι αποτυχημένος, προβληματικός μένοντας μόνος", "Θα πέσω σε κατάθλιψη", "Δεν μπορώ να τα καταφέρω", θα ήθελα να αντιληφθείς πως έχουν από μόνες τους μία προβληματικότητα, γιατί δεν ισχύουν στην πραγματικότητα. Γιατί να μην τα καταφέρεις; Γιατί θα μείνεις για πάντα μόνος; Δεν είναι κατάρα η μοναξιά, αλλά και επιλογή. Θα πέσεις σε κατάθλιψη, όχι λόγω μοναξιάς, αλλά λόγω ενός αρνητικού σκεπτικού που έχεις γενικά στην ζωή σου. Γιατί είσαι αποτυχημένος; Επειδή εκεί έξω υπάρχουν άνθρωποι με οικογένειες, παντρεμένοι, με πολλούς φίλους γύρω τους; Και ποιος σου λέει, ότι έχουν πετύχει εκείνοι στην ζωή τους και είναι πραγματικά χαρούμενοι και ολοκληρωμένοι; Μπορεί να είναι πιο κενοί και από τους μόνους.

3) Συνήθισε να έρχεσαι αντιμέτωπος με όλες τις πλευρές του Εαυτού σου:
Όταν μένουμε μόνοι, ερχόμαστε πιο κοντά με πτυχές του εαυτού μας, που δεν αντέχουμε εύκολα. Δεν μπορούμε να κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλο μας, γιατί δεν έχουμε να ασχοληθούμε με τις ανάγκες και τα προβλήματα των άλλων. Σκέψου, ότι η αποφυγή της πραγματικότητας δεν μπορεί να ισχύσει για πάντα. Δεν σε συμφέρει να κλείνεις τα μάτια σου στις αδυναμίες και στα τρωτά σου σημεία. Θα έρθεις αντιμέτωπος κάποια στιγμή με αυτά! Όντας μόνος μπορείς να επικεντρωθείς στον εντοπισμό αυτών των σημείων και στην καλύτερη διαχείριση τους. Με άλλα λόγια μπορείς να βάλεις σαν στόχο την Αυτοβελτίωση!

4) Ξεκίνησε να δίνεις λύσεις πρώτα εσύ για εσένα:
Ακόμα και άτομα να έχεις δίπλα σου, φύγε από την συνήθεια να βασίζεσαι πάνω τους. Σκέψου και αποφάσισε πρώτα εσύ για τα δικά σου ζητήματα και μετά να μοιραστείς τις σκέψεις σου με τους υπόλοιπους. Αυτό θα σε βοηθήσει, πρώτον να συνειδητοποιήσεις τις δυνάμεις και ικανότητες σου που έχεις μέσα σου και κατά δεύτερον να περιορίσεις την εξαρτητικότητα σου από τους ανθρώπους.

5) Βρες ενδιαφέροντα που να αφορούν μόνο εσένα:
Ενδιαφέροντα που να βασίζονται σε καθαρά δικές σου ανάγκες και επιθυμίες και να στοχεύουν στην προσωπική σου φροντίδα και ικανοποίηση. Δεν χρειάζεται να συμμετέχουν και άλλοι σε αυτό!

6) Νιώσε μεγαλύτερη εκτίμηση και "συμπόνοια" για τον εαυτό σου:
Ωραίο είναι να παίρνει κανείς επιβεβαίωση, αγάπη και νοιάξιμο από τους τρίτους. Αλλά είναι δυνατόν, αυτό να μην ξεκινάει από εμάς για εμάς; Είναι λίγο ανάποδο μεγαλύτερη προτεραιότητα και βαρύτητα να δίνουμε στην εκδήλωση φροντίδας από τους άλλους.


          Αθανασιάδου Μαρία - Ψυχολόγος
     www.psyxologiki-ypostirixi.blogspot.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου