Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Φοβίες: Πίσω από αυτές τι κρύβεται;



Δεν μας τρομάζει το Ύψος....
Αλλά φοβόμαστε μήπως πέσουμε και δεν ξανασηκωθούμε ακέραιοι!
Δεν μας τρομάζουν οι Κλειστοί Χώροι....
Αλλά φοβόμαστε ότι θα χάσουμε το οξυγόνο μας και την ελευθερία μας!
Δεν μας τρομάζουν οι Άνθρωποι....
Αλλά φοβόμαστε να εμπιστευθούμε!


   Αθανασιάδου Μαρία - Ψυχολόγος
www.psyxologiki-ypostirixi.blogspot.gr

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Ψυχολόγος: Επαγγελματίας ανθρωπιστής!

Ο ρόλος και οι αρμοδιότητες του Ψυχολόγου είναι λίγο έως πολύ παρεξηγημένα θέματα από το ευρύ κοινό. Πολλές φορές συγχέεται με την δουλειά ενός Ψυχιάτρου, συνδέεται στενά με την ψυχοπαθολογία και μόνο και υποτιμάται, επειδή συχνά πυκνά ο άνθρωπος αναζητά "μαγικές λύσεις" και "θαυματουργά χάπια", που θα του πάρουν τον πόνο και την δυσκολία γρήγορα και άμεσα. Η αλήθεια είναι, ότι όταν ένα άτομο υποφέρει υπερβολικά από συμπτώματα που δεν του επιτρέπουν να έχει λειτουργικότητα στην καθημερινότητα του, τότε είναι επιτακτική η ανάγκη λήψης μίας φαρμακευτικής αγωγής, που θα του συστήσει ο θεράπων ψυχίατρος. Για παράδειγμα, στην περίπτωση που ο ασθενής δεν μπορεί να φάει, να πάει στη δουλειά του, να σηκωθεί από το κρεβάτι και δεν βρίσκει κανένα νόημα στη ζωή.....ο ρόλος του γιατρού είναι να κατευνάσει αυτή την δυσλειτουργία, για να μπορέσει στην συνέχεια ο πάσχων να δουλέψει ψυχοθεραπευτικά την αιτία του μπλοκαρίσματος του.

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Το Πένθος στη ζωή μας: Ποια είναι τα στάδια του;

Το Πένθος είναι η διαδικασία, που ακολουθεί την οποιαδήποτε απώλεια βιώνουμε στη ζωή μας. Και η ζωή μας είναι γεμάτη καθημερινά από απώλειες....ανθρώπων, πραγμάτων και καταστάσεων. Δεν πενθούμε μόνο με τον φυσικό θάνατο, αλλά και με τον αποχωρισμό εν ζωή. Πενθούμε όταν πεθαίνει ένα αγαπημένο πρόσωπο, αλλά και όταν χωρίζουμε, όταν μας προκύπτει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, όταν χάνουμε την δουλειά μας ή μας εγκαταλείπει ένας φίλος, κ.ο.κ. Το Πένθος είναι μία απόλυτα φυσική και απαραίτητη διαδικασία, αλλά ταυτόχρονα αρκετά επώδυνη και ζόρικη. Πολλοί άνθρωποι στην προσπάθεια τους να αποφύγουν τον ψυχικό πόνο, "παγώνουν" τις εσωτερικές διεργασίες του πένθους και μοιάζουν σαν να μην τους αγγίζει η απώλεια καθόλου. Στην πραγματικότητα, όμως, το πένθος μπορεί να σταματά επιφανειακά, αλλά δρα "υπόγεια και μυστικά", έως ότου τα στάδια να ξεκινήσουν αναπόφευκτα να λειτουργούν σε κάποια επόμενη επώδυνη στιγμή.

28 Ιανουαρίου 2013


Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Η Συναισθηματική Κακοποίηση σε μία σχέση: Ποια είναι τα σημάδια;


"Μα δεν μπορώ να καταλάβω...Μου λέει, ότι με αγαπάει, κλαίει και πέφτει στα πόδια μου παρακαλώντας με να μην χωρίσουμε ποτέ, αλλά μετά από λίγο όταν σιγουρευτεί για την αγάπη μου και την αποδοχή μου αρχίζει να με μειώνει, αδιαφορεί για το πως νιώθω, δεν με αφήνει να αναπνεύσω με την ελεγκτικότητα και συνεχώς τονίζει τα ελαττώματα μου....Πώς συνδυάζονται αυτά τα δύο σαν καταστάσεις; Μήπως φταίω και εγώ κάπου;"

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Η αξία βρίσκεται στις Μικρές Χαρές!


Μην ψάχνετε τις Χαρές στα Μεγάλα.....στα Μικρά βρίσκεται η πραγματική Ευτυχία!


Νευρική Ανορεξία (Θεραπεία και Συμβουλές Αντιμετώπισης)-Μέρος Γ

Εφόσον διαγνωστεί η ψυχογενής ανορεξία στο άτομο, το σίγουρο είναι πως δύναται να αντιμετωπιστεί, πάντα με την προϋπόθεση ο ασθενής να είναι συνεργάσιμος και να επιθυμεί θεραπεία. Η φαρμακευτική αγωγή είναι απαραίτητη από τη στιγμή που η διαταραχή έχει επικίνδυνες σωματικές επιπτώσεις για τον νοσούντα. Παράλληλα, επιβάλλεται και η ψυχολογική υποστήριξη αυτών των ανθρώπων με εβδομαδιαίες συνεδρίες, καθώς υπάρχει ένα αρκετά επιβαρυμένο ψυχολογικό υπόστρωμα. Η διάρκεια της θεραπείας δεν είναι συγκεκριμένη. Η θεραπεία παρατείνεται, όταν ο ασθενής δεν αποδέχεται εύκολα το πρόβλημα του και δεν είναι σταθερός και συνεπής στη συνεργασία του με τους ειδικούς.

Νευρική Ανορεξία (Παράγοντες που ευνοούν)-Μέρος Β


      Ποιοι είναι οι παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση της νευρικής ανορεξίας;

  1. Βιολογικοί παράγοντες: Παρόλο που ο ερευνητικός τομέας δεν απαντά με σαφήνεια, ενδεχομένως να υπάρχει μία γενετική προδιάθεση για την εμφάνιση της συγκεκριμένης νόσου.
  2. Ψυχολογικοί παράγοντες: Τα άτομα με ψυχογενή ανορεξία, κάθε φορά που αισθάνονται αρνητικά συναισθήματα, χρησιμοποιούν το φαγητό ως μέσο ανακούφισης από το άγχος και την ανησυχία. Αυτό σε συνδυασμό με την αίσθηση, ότι χάνουν τον έλεγχο της ζωής τους σε διάφορα ζητήματα, τους οδηγεί να ασχολούνται με το σωματικό τους βάρος υπερβολικά και εμμονικά, για να αναπληρώσουν την προηγούμενη έλλειψη ελέγχου. Επειδή, δεν μπορούν να πάρουν χαρά και ικανοποίηση από άλλα κομμάτια της καθημερινότητας τους, προσπαθούν να πάρουν χαρά με το να πετύχουν τον έλεγχο του βάρους τους και την διαμόρφωση μίας αδύνατης σιλουέτας. Με αυτόν τον τρόπο η δίαιτα γίνεται αυτοσκοπός.

Νευρική ανορεξία-Μέρος Α

Μία από τις λεγόμενες Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής είναι και η Ψυχογενής Ανορεξία. Το άτομο, που πάσχει από την συγκεκριμένη νόσο, ανησυχεί υπερβολικά για το βάρος του, ακόμη κι αν αυτό είναι κάτω από το κανονικό για τον σωματότυπο του  και επιδιώκει με κάθε τρόπο να χάσει περισσότερα κιλά. Επίσης, τα άτομα με ψυχογενή ανορεξία έχουν λανθασμένη εικόνα και αντίληψη του εαυτού τους και της εμφάνισης τους. Παρόλο, δηλαδή, που φτάνουν σε σημείο να είναι οστεώδεις, νιώθουν παχύσαρκοι και δεν αντιλαμβάνονται τις επικίνδυνες επιπτώσεις του πολύ χαμηλού βάρους στην υγεία τους.

Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Η Ψυχολογία της Τσαγκαροδευτέρας!




Ξέρετε από πού προέρχεται η ονομασία Τσαγκαροδευτέρα; Και για ποιο λόγο την αποδίδουμε στην πρώτη ημέρα της εβδομάδας; 
Ο όρος αυτός καθιερώθηκε από προπολεμικά, όταν οι τότε τσαγκάρηδες στην Αθήνα την επόμενη ημέρα της Κυριακής, δηλαδή την Δευτέρα, επειδή δεν είχαν δουλειά την είχαν καθιερώσει ως δική τους αργία έχοντας τα μαγαζιά τους κλειστά. Έτσι, έκτοτε αυτή η ονομασία χρησιμοποιείται, όταν θέλουμε να αποδώσουμε αδικαιολόγητη καθυστέρηση ή απουσία στην προσέλευση στον χώρο εργασίας.

Μιλώντας για τα Βρεφικά Αντανακλαστικά (1ος-3ος Μήνας)


Αρκετά συχνά παρατηρούμε νέες μητέρες με αρκετό άγχος, για το αν το μωρό που μόλις έφεραν στον κόσμο ανταποκρίνεται ικανοποιητικά στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος. Αν δηλαδή τα αντανακλαστικά του ανταποκρίνονται, όπως πρέπει.

Τι είναι όμως τα Αντανακλαστικά;

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Πως να διαχειριστώ τον Θυμό; (Μέρος Β)


Είτε νευριάζετε εύκολα, είτε δύσκολα, καλό θα ήταν να γνωρίζετε κάποιες στρατηγικές, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να ελέγξετε καλύτερα τον θυμό σας και την ένταση σας. Αν ξεκινήσουμε με την παραδοχή, ότι ο θυμός δεν είναι κάτι κακό, που θα πρέπει να αποτινάξετε από την ζωή σας, τότε ακολουθήστε τις ακόλουθες κατευθύνσεις για να πάρετε τον έλεγχο του θυμού στα χέρια σας!

1. Παρατηρήστε τα συμπτώματα του θυμού στον εαυτό σας. Είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίζετε το πότε είστε θυμωμένοι. Ο καθένας και η κάθε μία έχει διαφορετική συμπτωματολογία στον θυμό. Γενικά, όμως, ο θυμός έχει συγκεκριμένες σωματικές αντιδράσεις, όπως: το πρόσωπο μαζεύει, τα χείλη σφίγγονται, οι μύες τεντώνονται, η ανάσα μπορεί να γίνει κοφτή, οι παλμοί της καρδιάς ανεβαίνουν, η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται, το βλέμμα αγριεύει. Μερικές φορές αλλάζει η χροιά της φωνής, το σώμα τεντώνεται ολόκληρο, το άτομο βγάζει ανυπομονησία, οι κινήσεις γίνονται πιο έντονες και σπασμωδικές.

Ναι λοιπόν...ο Θυμός είναι χρήσιμος! (Μέρος Α)

Μέσα στη λίστα των ανθρώπινων συναισθημάτων είναι και ο Θυμός! Γιατί μερικοί από εμάς τον αποκλείουμε και τον αποφεύγουμε λες και είναι "αμαρτία", λες και κουβαλά μία μαύρη κατάρα, η οποία είναι μεταδοτική και καταστροφική; Μας είναι πιο εύκολο να στεναχωρηθούμε, να γελάσουμε, να "παγώσουμε", παρά να εναντιωθούμε και να ξεσπάσουμε την ένταση, που μας προκαλείται από μία κατάσταση, από ένα γεγονός, από ένα άτομο. Συνήθως, οι άνθρωποι που έχουν κατατάξει τον Θυμό στα απαγορευμένα συναισθήματα, είναι εκείνοι που έχουν αρκετά ψυχοσωματικά προβλήματα, γιατί μην επιτρέποντας στον εαυτό τους να εκτονώσουν όλη αυτή την συσσωρευμένη ενέργεια, όλη αυτή η  " λάβα" διαχέεται στο σώμα και το καταπονεί!

Τον Θυμό, ενδεχομένως, τον φοβόμαστε γιατί:

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Κατάθλιψη: Ποια είναι τα συνήθη συμπτώματα;

"Κατάθλιψη".....είναι η νόσος της σημερινής εποχής; Όλο και περισσότεροι άνθρωποι διαγιγνώσκονται με τη συγκεκριμένη ψυχική διαταραχή και ταλαιπωρούνται από τα συμπτώματα της. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο τώρα, που μαστίζει στη χώρα μας η ανεργία και η οικονομική κρίση. Ανέκαθεν, η Κατάθλιψη ήταν αρκετά διαδεδομένη. Έρευνες δείχνουν, ότι ένας στους τρεις ανθρώπους βιώνει ένα καταθλιπτικό επεισόδιο μία φορά τουλάχιστον στη ζωή του. Κάποιοι το αντιμετωπίζουν "στο πόδι" και κάποιοι οδηγούνται στην λήψη φαρμακευτικής αγωγής και σε νοσηλεία, ακόμα, για να καταφέρουν να ορθοποδήσουν. Όπως και να έχει, όμως, μιλάμε για μία ψυχική νόσο, που δύναται να αντιμετωπιστεί, εφόσον αναγνωρίσουμε εγκαίρως τα συμπτώματα και αναζητήσουμε ιατρική και ψυχολογική βοήθεια.


Ποια είναι τα συνήθη συμπτώματα της Κατάθλιψης;

-Έλλειψη ενδιαφέροντος για τη ζωή, για δραστηριότητες και για πράγματα που στο παρελθόν μας άρεσαν
-Μειωμένη αίσθηση ευχαρίστησης από καταστάσεις, που πριν από καιρό μας έδιναν χαρά και απόλαυση
-Υπερβολική αίσθηση κόπωσης, χωρίς να υπάρχει εμπλοκή σε δραστηριότητα
-Απουσία ανάγκης για αυτοφροντίδα, όπως για την τήρηση της ατομικής υγιεινής και για λήψη τροφής
-Διαταραχή στον ύπνο, όπως υπερβολικά πολλές ώρες ύπνου ή ελάχιστες έως καθόλου ώρες ξεκούρασης.
-Μείωση στη δυνατότητα συγκέντρωσης
-Αυτοκτονικές ιδέες
-Απάθεια ή ευερεθιστικότητα 
-Ψυχοσωματικά συμπτώματα, πόνοι δηλαδή σε διάφορα σημεία του σώματος, οι οποίοι δεν έχουν καμία βιολογική βάση και προέλευση.

Πρέπει, πάνω απ' όλα, να τονιστεί ότι μόνο ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας έχει την δυνατότητα να διαγνώσει την συγκεκριμένη νόσο! Τα παραπάνω συμπτώματα είναι ενδεικτικά και ο κάθε άνθρωπος τα βιώνει με διαφορετικό τρόπο, ποιότητα, ένταση, συχνότητα. Η κάθε περίπτωση είναι μοναδική, για αυτό και είναι σώφρον να ζητάμε την καθοδήγηση του ειδικού και να μην βγάζουμε συμπεράσματα και διαγνώσεις πίσω από έναν υπολογιστή και βιβλίο. Οι παραπάνω πληροφορίες είναι σε θέση απλά να μας προβληματίσουν και να μας κινητοποιήσουν, για να ανατρέξουμε προς την λύση και την βοήθεια.


   
   Αθανασιάδου Μαρία - Ψυχολόγος
www.psyxologiki-ypostirixi.blogspot.gr

7 Ιανουαρίου 2013


Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Όρια και σχέσεις!

Τα όρια στις σχέσεις....μία έννοια αρκετά παρεξηγημένη και εμποτισμένη με μεγάλη δόση τρόμου! Γιατί άραγε ακούμε "όρια" και μας πιάνει η ανάγκη να το βάλουμε στα πόδια; Για να την καταλάβουμε  καλύτερα ως έννοια, ας φέρουμε στο μυαλό μας τα όρια ανάμεσα σε δύο ή παραπάνω χώρες. Τα όρια ανάμεσα σε δύο ή τρεις νομούς. Τα όρια ανάμεσα σε δύο σπίτια. Χωρίς αυτά θα μπορούσε να ξεχωρίζει η μία χώρα από την άλλη; Θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί το σπίτι του ενός από το σπίτι του άλλου;

Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Το "όχι" στο λεξιλόγιο μας!

Κάθε νόμισμα έχει δύο πλευρές. Ο λόγος μπορεί να έχει αντίλογο. Για κάθε πράγμα στη φύση υπάρχει και το αντίθετο του.  Γιατί, λοιπόν, απέναντι από το "ναι" να μην υπάρχει και το "όχι"; Γιατί μερικοί άνθρωποι το έχουν διαγράψει από τη ζωή τους; Γιατί τους είναι δύσκολο να το ξεστομίσουν και να το ακούσουν;

Όλοι θέλουμε να μας αγαπούν και να είμαστε αρεστοί στους άλλους. Όποιος το αρνηθεί, μάλλον κρύβεται από τον εαυτό του. Όταν, όμως, οι άνθρωποι κάνουν την παραπάνω ανάγκη αυτοσκοπό, τότε κατά πάσα πιθανότητα δυσκολεύονται να πουν και "όχι" στις επιθυμίες και στις προτάσεις των τρίτων, για να μην χάσουν τα εύσημα.