Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

10/10/2012- Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας



Με αφορμή τον εορτασμό της σημερινής ημέρας ο Γενικός Γραμματέας ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν εκφράζει το μήνυμα με τίτλο: "Κατάθλιψη: Μια παγκόσμια κρίση". Μεταξύ των άλλων αναφέρει τα ακόλουθα:
"Περίπου 350 εκατομμύρια άνθρωποι όλων των ηλικιών εισοδημάτων και εθνικοτήτων πάσχουν από κατάθλιψη. Η κατάθλιψη μειώνει την ικανότητα των ανθρώπων να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές προκλήσεις της ζωής. Περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι αυτοκτονούν κάθε χρόνο, η πλειονότητα των οποίων πάσχουν από κατάθλιψη, που δεν έχει διαγνωστεί ή δεν έχει αντιμετωπιστεί.
Οι άνθρωποι εμφανίζουν κατάθλιψη για διάφορους λόγους. Είναι ένας συνδυασμός γενετικών, βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων. Μία μεγάλη ποικιλία από αποτελεσματικές και οικονομικά προσιτές θεραπείες είναι διαθέσιμες για την καταπολέμηση της κατάθλιψης. Ωστόσο, δεν είναι προσιτές σε όλους, ιδιαίτερα στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες. Μεταξύ των εμποδίων στην παροχή φροντίδας είναι το κοινωνικό στίγμα και η έλλειψη ειδικού προσωπικού υγειονομικής περίθαλψης για τον εντοπισμό και την θεραπεία της συγκεκριμένης διαταραχής.
Η κατάθλιψη δεν είναι απλά  ένα θέμα για τους ειδικούς της υγείας. Μπορούμε όλοι να δράσουμε, για να εξαλείψουμε το στίγμα γύρω από την κατάθλιψη και τις ψυχικές διαταραχές. Αυτό μπορεί να γίνει με την παραδοχή, ότι έχουμε βιώσει την κατάθλιψη εμείς οι ίδιοι ή με το να πλησιάσουμε εκείνους που την βιώνουν στο σήμερα.
Στην Παγκόσμια Ημέρα για την Ψυχική Υγεία ας μιλήσουμε ανοιχτά για την κατάθλιψη. Αυτό είναι το πρώτο κρίσιμο βήμα για να άρουμε ένα από τα εμπόδια για την θεραπεία και για να βοηθήσουμε να μειωθεί η αναπηρία και η αγωνία που προκαλείται από την παγκόσμια κρίση"

Πηγή: www.ert.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου