Συχνές Ερωτήσεις και Απαντήσεις για τις Συνεδρίες



1. Πως μπορώ να κλείσω ραντεβού με την Ψυχολόγο;


Η Ειδικός πάντα συναντά τους ενδιαφερομένους, αφού οριστεί πρώτα ραντεβού μαζί της, είτε μέσω  τηλεφωνικής    επικοινωνίας, είτε μέσω e mail. Τα στοιχεία επικοινωνίας βρίσκονται στο:
 http://psyxologiki-ypostirixi.blogspot.gr/p/blog-page.html

2. Πραγματοποιούνται ραντεβού και εξ' αποστάσεως;

Εάν ο ενδιαφερόμενος μένει εκτός Αθηνών ή δεν μπορεί να μετακινηθεί εύκολα λόγω κάποιας δυσκολίας, η Ψυχολόγος πραγματοποιεί συνεδρίες και μέσω Skype, μετά από επικοινωνία μαζί της τηλεφωνικώς. Η διεύθυνση της Ειδικού είναι: maria.athanasiadou.psy

3. Πραγματοποιούνται Επισκέψεις Κατ' Οίκον;

Η Ειδικός αξιολογεί το αίτημα του ενδιαφερομένου για επίσκεψη κατ' οίκον και στην συνέχεια πραγματοποιούνται οι συνεδρίες. Οι επισκέψεις κατ' οίκον, συνήθως, υλοποιούνται όταν ο ενδιαφερόμενος πάσχει από κάποια ασθένεια, που δεν του επιτρέπει την μετακίνηση ή είναι σε αρκετά προχωρημένη ηλικία. Λαμβάνεται υπόψιν η περιοχή διαμονής του πελάτη.

4. Μπορεί να κλείσει το ραντεβού άλλο πρόσωπο από αυτόν, που ενδιαφέρεται;

Είναι προτιμότερο το ραντεβού να οριστεί ανάμεσα στην Ψυχολόγο και το άτομο, που επιθυμεί να το πραγματοποιήσει. Ο λόγος είναι καθαρά Θεραπευτικός. Για να οριστεί ένα δυνατό και ξεκάθαρο Θεραπευτικό Συμβόλαιο, κάτι που προάγει και προβλέπει μία επιτυχή έκβαση στην Ψυχοθεραπεία-Συμβουλευτική, είναι πολύ σημαντικό να ξεκινάει η συνεργασία με μεγάλη Θέληση και Διαθεσιμότητα από τον ενδιαφερόμενο, για βοήθεια και δουλειά. Δεν είναι καλός οιωνός, το να έρχεται κάποιος με το ζόρι στο γραφείο του Ψυχολόγου. Βέβαια, εάν δεν δύναται η επικοινωνία να υλοποιηθεί άμεσα από τον ενδιαφερόμενο, φυσικά και αυτό γίνεται αποδεκτό και το ραντεβού ορίζεται κανονικά από την Ειδικό. Αυτό, κυρίως, συμβαίνει με τους ανηλίκους και με ανθρώπους που είναι αρκετά επιβαρυμένοι με την υγεία τους.

5. Τι ισχύει με τις ακυρώσεις των ραντεβού;

Σε περίπτωση, που χρειαστεί να ακυρωθεί ένα ραντεβού, είτε από την πλευρά της Ψυχολόγου, είτε από την πλευρά του πελάτη, είναι αναγκαία η, όσο το δυνατόν εγκαίρως, τηλεφωνική ενημέρωση. Το αργότερο επιθυμητό είναι μία ώρα πριν το ραντεβού, εκτός βεβαίως εκτάκτων γεγονότων, που δεν προβλέπονται. Δεν υπάρχει οικονομική χρέωση στα ακυρωμένα ραντεβού.

6. Τι πρέπει να πω στο πρώτο ραντεβού-συνεδρία;

Το πρώτο ραντεβού είναι η γνωριμία με την Ειδικό. Είναι πολύ σημαντικό, πριν ξεκινήσει η διαδικασία περιγραφής του λόγου επίσκεψης, να αποκτηθεί ανάμεσα στην Θεραπεύτρια και τον επισκέπτη ένα κλίμα οικειότητας, ασφάλειας και εμπιστοσύνης. Δεν χρειάζεται να εκθέσετε με έναν συγκεκριμένο τρόπο το πρόβλημα, για το οποίο επισκέπτεστε την Ψυχολόγο. Χαλαρώστε, όσο μπορείτε, και εκφραστείτε πηγαία και αυθόρμητα. Αφήστε τις εσωτερικές σας σκέψεις να βγουν προς τα έξω, γιατί είναι στην ευθύνη της Ψυχολόγου να κάνει τις απαραίτητες συνδέσεις και να σας καθρεφτίσει τις πραγματικές σας ανάγκες και την διαδικασία επίλυσης των όποιων αδιεξόδων.

7. Οι πληροφορίες, που δίνονται στην Ψυχολόγο, προστατεύονται σε σχέση με το απόρρητο;

Με βάση τον κώδικα δεοντολογίας, που διέπει το επάγγελμα των Ψυχολόγων, η Ειδικός είναι υποχρεωμένη να τηρεί πλήρη εχεμύθεια για τις όποιες πληροφορίες δίνονται από τον πελάτη προς αυτήν. Η οποιαδήποτε μεταφορά πληροφοριών γίνεται μόνο με απόφαση του ίδιου του πελάτη. Η υποχρέωση αυτή της Ψυχολόγου για την τήρηση του απορρήτου λύνεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπου η Ειδικός έχει σχηματίσει την άποψη, ότι κινδυνεύει η ζωή του πελάτη της ή η ζωή-ακεραιότητα τρίτων προσώπων. Σε αυτή την περίπτωση η ανακοίνωση γίνεται μόνο σε αρμόδια πρόσωπα ή φορείς (οικείους, κηδεμόνας, δικαιοσύνη).

8. Ποια είναι η επιθυμητή συχνότητα και διάρκεια των Συνεδριών;

Η διάρκεια των Συνεδριών είναι 60 λεπτά. Φυσικά, ο χρόνος μπορεί να παραταθεί ή να μειωθεί ανάλογα με τις συνθήκες και τις ανάγκες του πελάτη. Η συχνότητα τους είναι μία φορά την εβδομάδα και είναι προτιμότερο, εφόσον αυτό μπορεί να υλοποιηθεί, οι συνεδρίες να πραγματοποιούνται σε σταθερή ημέρα και ώρα μέσα στην εβδομάδα. Η συχνότητα μειώνεται σταδιακά, όταν οι θεραπευτικοί στόχοι είναι προς ολοκλήρωση. Αυτό συμφωνείται και αποφασίζεται από κοινού (θεραπευτής και πελάτης). Η δεκαπενθήμερη βάση των συνεδριών γίνεται προς το τέλος της θεραπείας ή εκτός κι αν συντρέχουν άλλοι λόγοι.

9. Υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός συνεδριών, που πρέπει να γίνουν;

Η κάθε προσωπικότητα και το εκάστοτε ζήτημα, που έρχεται προς επεξεργασία και επίλυση, είναι πράγματα μοναδικά και για αυτό δεν γίνεται να οριστεί εξ' αρχής συγκεκριμένος αριθμός συνεδριών. Όπως αναφέρθηκε και στην προηγούμενη ερώτηση, ο αριθμός των συνεδριών και η συχνότητα είναι κάτι, που ορίζεται στην πορεία από την Θεραπεύτρια και τον Πελάτη. Πολλές φορές, ενώ ο πελάτης επισκέπτεται την Ειδικό έχοντας στο νου ένα συγκεκριμένο θέμα, στην συνέχεια, καθώς ξετυλίγεται το κουβάρι και οι σκέψεις, προκύπτουν και άλλα κομμάτια που χρήζουν παρατήρησης και θεραπευτικής δουλειάς και έτσι αναπλαισιώνεται το αρχικό Θεραπευτικό Συμβόλαιο.

10. Εάν θέλω να κλείσω ραντεβού για το ανήλικο παιδί μου, τι πρέπει να κάνω;

Όπως συμβαίνει και με τους ενηλίκους, έτσι και με τα ανήλικα παιδιά θα πρέπει να γνωρίζουν και να συναινούν στην επίσκεψη στο γραφείο της Ψυχολόγου. Το πρώτο ραντεβού είναι προτιμότερο να ορίζεται αρχικά ανάμεσα στην Ψυχολόγο και τους Γονείς, όπου οι τελευταίοι θα έχουν την δυνατότητα να εκθέσουν στην Θεραπεύτρια το ιστορικό και τις ανησυχίες τους, ως προς το παιδί τους και από εκεί και πέρα η Ειδικός θα σχεδιάσει πλάνο προσέγγισης και αντιμετώπισης του ζητήματος. Ανάλογα με το πόρισμα της Ψυχολόγου, οι γονείς λαμβάνουν από εκείνη καθοδήγηση και παραπομπή, αν χρειαστεί.

11. Μπορώ να επιλύσω το όποιο πρόβλημα με φέρνει στην Ειδικό γρήγορα, χωρίς να χρονοτριβώ;

Καταρχήν, να ξεκαθαρίσουμε ότι κανένας Ψυχολόγος δεν διαθέτει "μαγικές λύσεις" για τα προβλήματα της ανθρωπότητας. Μακάρι να υπήρχε αυτή δυνατότητα, θα ήταν όλος ο κόσμος ευτυχισμένος και απροβλημάτιστος. Η Ψυχοθεραπεία, αλλά και η Συμβουλευτική Υποστήριξη, είναι ένας δρόμος δύσβατος, αλλά με πολύ καλή προοπτική και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Πρώτα έρχεται η συνειδητοποίηση κάποιων πραγμάτων και μετά ο πελάτης μπαίνει σε διαδικασία αλλαγής. Και οι αλλαγές δεν μπορούν να γίνουν από την μία στιγμή στην άλλη, γιατί αν ήταν τόσο απλό, τότε ο καθένας μας θα μπορούσε να χαλιναγωγήσει τον εαυτό του και δεν θα ζοριζόμασταν σχεδόν ποτέ. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή, χωρίς άγχος και αγωνία. Όταν κάποιος επισκέπτεται την Ψυχολόγο και μέσα σε πολύ λίγες επισκέψεις έχει αλλάξει άρδην την ζωή του, αυτό είναι αρκετά επίφοβο και βγάζει ένα είδος επιφανειακότητας. Συμβουλή μου; Όταν το πάρετε απόφαση να συμβουλευθείτε έναν Ψυχολόγο για την όποια δυσκολία αντιμετωπίζετε, χαλαρώστε και αφεθείτε σε αυτό το ταξίδι, χωρίς να σας γίνεται εμμονή το αποτέλεσμα και το πότε αυτό θα φανεί. Πιστέψτε με, εφόσον μπείτε στην Ψυχοθεραπεία με μεγάλη θέληση για αλλαγή, θα έρθει η ανακούφιση και δεν θα το πάρετε χαμπάρι.

12. Πολλές φορές φεύγω από τον Ψυχολόγο και δεν αισθάνομαι καλά. Είναι φυσιολογικό;

Μην ανησυχείτε. Εφόσον έχετε συνειδητοποιήσει, ότι ο συγκεκριμένος Ψυχολόγος σας ταιριάζει και έχετε νιώσει εμπιστοσύνη και οικειότητα μαζί του, τότε ο λόγος που φεύγετε μετά από τις συνεδρίες με μεγαλύτερους προβληματισμούς ή με έντονα συναισθήματα βασίζεται στο συναισθηματικό "σκάψιμο", που κάνετε μαζί του. Σας καθρεφτίζονται πράγματα και έρχεστε αντιμέτωποι με καταστάσεις και συναισθήματα, που είχατε καλά απωθήσει στο υποσυνείδητο και ενδεχομένως σας αποσταθεροποιεί η ανάδυση τους στο συνειδητό. Αυτή είναι η στιγμή, που δεν πρέπει να παραιτηθείτε. Ίσα ίσα που με την βοήθεια του Ειδικού θα το επεξεργαστείτε όλο αυτό το υλικό και μια και καλή θα του δώσετε την θέση, που του πρέπει, για να ανακουφιστείτε στην πορεία.

13. Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή, που πρέπει να επισκεφθώ έναν Ψυχολόγο;

Δεν υπάρχει μία γενική κατάλληλη στιγμή για όλους τους ανθρώπους. Στον καθένα λειτουργεί πολύ διαφορετικά. Σε γενικές γραμμές, όμως, όταν πιέζεστε συναισθηματικά και δεν μπορείτε να λάβετε ανακούφιση και βοήθεια ούτε από τον εαυτό σας, ούτε από κανέναν άλλο, τότε δεν χάνετε τίποτα να τηλεφωνήσετε σε έναν Ειδικό και να κάνετε ένα τουλάχιστον ραντεβού μαζί του. Ακούστε τον και μετά αποφασίστε τι θέλετε να κάνετε. Επίσης, ένας άλλος πολύ συνηθισμένος λόγος επίσκεψης σε έναν Ψυχολόγο είναι, όταν συνειδητοποιήσει κανείς ότι επαναλαμβάνει στην ζωή του κάποια μοντέλα συμπεριφοράς, που δεν τον πάνε κάπου καλά και ιδίως προς εξέλιξη. Τότε είναι, που ο προβληματισμός και η ανάγκη για αλλαγή, για το κάτι διαφορετικό, σε οδηγεί στο γραφείο του Ψυχολόγου. Για να σε βοηθήσει εκείνος να καταλάβεις τι κάνεις, για ποιον λόγο το κάνεις και να είναι δίπλα σου, στο πλευρό σου καθώς προσπαθείς να βρεις τις κατάλληλες προοπτικές αλλαγής, που ταιριάζουν σε εσένα.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου