Κυριακή 26 Μαΐου 2013

"Βουλιμία"-Αίτια και Θεραπεία (Μέρος Β΄)



Ποιοι είναι οι Παράγοντες, που ευθύνονται για την εμφάνιση της "Βουλιμίας";
  1. Βιολογικοί-γενετικοί: Δεν είναι αρκετά τα δεδομένα, που να πιστοποιούν, ότι η "Βουλιμία" οφείλεται σε γενετική προδιάθεση.
  2. Οικογενειακοί: Οι οικογένειες των ατόμων, που εκδηλώνουν "Βουλιμικά Επεισόδια", συνήθως δεν χαρακτηρίζονται από στενές σχέσεις, αλλά σε αυτές κυριαρχούν οι ανοιχτές συγκρούσεις, η απόρριψη και η αδιαφορία.
  3. Κοινωνικοοικονομικοί και πολιτισμικοί: Συνήθως οι "Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής" εμφανίζονται κατά κύριο λόγο στις αναπτυγμένες οικονομικά χώρες, όπου και προβάλλεται το πρότυπο της "λεπτής σιλουέτας" και δίνεται βαρύτητα στην εμφάνιση και στο βάρος του σώματος. Επειδή τα πρότυπα αυτά απευθύνονται πλέον και στον αντρικό πληθυσμό, παρατηρείται αύξηση και στα περιστατικά των αντρών, που εμφανίζουν τέτοιου είδους Διαταραχές.
  4. Χαρακτηριστικά Προσωπικότητας: Τα άτομα με "Βουλιμία" βγάζουν μία τελειομανία και φιλοδοξία, επιδιώκουν συνεχώς την επιτυχία με μανιακό τρόπο, συχνά εκδηλώνουν αυτοκαταστροφική συμπεριφορά, έντονη εξάρτηση και στις ερωτικές σχέσεις.
Ποια είναι η Θεραπεία στην "Βουλιμία";

Το πρώτο βήμα για την θεραπεία σε κάθε είδους Διαταραχή και Ασθένεια είναι η αναγνώριση και η αποδοχή του προβλήματος. Σαν δεύτερο βήμα στην θεραπεία της "Βουλιμίας" είναι η ιατρική και ψυχολογική βοήθεια. 
Στην ιατρική προσέγγιση το άτομο μπορεί να υποστηριχθεί με κάποια φαρμακευτική αγωγή, η οποία δεν θα στοχεύει στο να φύγει η "Βουλιμία", αλλά θα βοηθήσει στο να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκαλούνται εξαιτίας της (συναισθηματική διαταραχή, κατάθλιψη, σωματική υγεία, κ.λ.π.).
Οι ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις ποικίλουν και έχουν αρκετά καλά αποτελέσματα. Όποια και να επιλέξει το άτομο, η ουσία τελικά βρίσκεται στο να υιοθετήσει υγιείς τρόπους διαχείρισης των δυσκολιών. Για να καταφέρει ο ασθενής να αποκομίσει αποτελέσματα από την ψυχοθεραπευτική παρέμβαση, καλό είναι να έχει δέσμευση, πίστη, επιθυμία και χρόνο. Τίποτα δεν είναι εύκολο και δεν αποκτιέται χωρίς σκληρή δουλειά. 

Πως μπορεί ο καθένας να βοηθήσει ένα άτομο, που πάσχει από "Βουλιμία";
  • Μιλήστε του, χωρίς να πάρετε τον ρόλο του "Ψυχολόγου". Είναι προτιμότερο να ακούσετε και να καταλάβετε, παρά να δώσετε εσείς λύσεις.
  • Μιλήστε του με ειλικρίνεια για την ανησυχία σας, αλλά διακριτικά. Το σημαντικότερο είναι να κερδίσετε την εμπιστοσύνη του.
  • Μην θίγετε την εμφάνιση του, τον τρόπο που τρώει, το βάρος του. Δεν μπορεί να αντιληφθεί την "πραγματική του εικόνα". Για αυτό το όποιο αρνητικό ή θετικό σχόλιο λειτουργεί αποπροσανατολιστικά.
  • Αφήστε το να πάρει μόνο του την απόφαση για αναζήτηση βοήθειας.
  • Δώστε έμφαση στο συναίσθημα και όχι στη συμπεριφορά. Πείτε του, ότι το νιώθετε να μην είναι χαρούμενο, αλλά αγχωμένο και θλιμμένο. 
  • Μην βάλετε την "ταμπέλα" του "προβληματικού ατόμου". Πολλοί άνθρωποι πάσχουν από "Διαταραχές Πρόσληψης της Τροφής" και μάλιστα αρκετοί είναι επιστήμονες, καλλιτέχνες και γενικά σημαίνοντα άτομα.
  • Στηρίξτε το, χωρίς όμως να φοβάστε να βάλετε και όρια, να πείτε και "όχι". Εάν κάτι σας ενοχλεί, να το πείτε. Πίσω από αυτή την προβληματική συμπεριφορά, μην ξεχνάτε, ότι βρίσκεται το ίδιο άτομο, που χρειάζεται κατανόηση και όχι οίκτο.

   Αθανασιάδου Μαρία - Ψυχολόγος
www.psyxologiki-ypostirixi.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου