Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Tips που θα μας βοηθήσουν φέτος τα Χριστούγεννα!

      


      Βγάλτε από το λεξιλόγιο σας  το «πρέπει» και αντικαταστήστε το με το «θέλω», «επιλέγω»,     «μου κάνει όρεξη», «μου κάνει καλό». Επίσης, αντικαθιστώ το «δεν μπορώ να μην…..» με το «επιλέγω να μην…..».
     Κατανοήστε το εξής: οποιαδήποτε επιθυμία την επιδιώκετε καταναγκαστικά, αμέσως παύει να   δίνει χαρά και ελευθερία. Γίνεται φυλακή, εγκλωβίζει και φέρνει αρνητική συναισθηματική   φόρτιση. Κάντε ό,τι σας ευχαριστεί, όχι για να το δουν οι «τρίτοι» και να το αξιολογήσουν υπέρ σας, αλλά για να περάσετε καλά εσείς και εσείς να αξιολογήσετε θετικά την επιλογή σας!


    1) Λειτουργήστε βάσει προτεραιοτήτων. Αναρωτηθείτε τι είναι πιο σημαντικό για εσάς και βάλτε τα πρώτα στη λίστα με τις δραστηριότητες των εορτών.

    2) Δεν ζούμε τις γιορτές για να δώσουμε χαρά και ικανοποίηση μόνο στους αγαπημένους μας, αλλά για να δώσουμε και σε εμάς χαρά, για να μας φροντίσουμε και να μας περιποιηθούμε με  τον τρόπο, που εμείς επιλέγουμε και έχουμε ανάγκη!

      3) Ναι να πάρουμε δώρα στους δικούς μας, αλλά όσο αντέχει η τσέπη μας! Ναι να μαγειρέψουμε το αγαπημένο φαγητό της οικογένειας και των φίλων, αλλά δεν χρειάζεται να είναι τεράστιας ποσότητας και ποικιλίας! Δεν χρειάζεται να τρέχουμε όλη μέρα για να προλάβουμε να οργανώσουμε τα πάντα εμείς. Ας τα μοιραστούμε και με τους υπόλοιπους στο σπίτι! Και αν δεν προλαβαίνουμε να τα ολοκληρώσουμε μέσα στις γιορτές, υπάρχουν και άλλες για να γίνουν!

      4) Δεν είναι τα υλικά αγαθά, που φέρνουν την επάρκεια και την συνοχή στις ανθρώπινες σχέσεις. Αυτό ανέκαθεν ίσχυε, εμείς δεν το αντιλαμβανόμασταν, γιατί ζούσαμε εποχές «ανηδονίας». Τα δώρα και οι σπατάλες δεν περιόρισαν τα διαζύγια, τους χωρισμούς και τους τσακωμούς. Επειδή βιώνουμε εποχή οικονομικής και εργασιακή κρίσης, είναι ευκαιρία φέτος να δώσουμε βαρύτητα όχι στην επιφάνεια και στη βιτρίνα της ζωής μας, αλλά στην ουσία των δεσμών, που έχουμε ήδη αναπτύξει ή που θέλουμε να καλλιεργήσουμε. Θα έρθουμε πιο κοντά με τους ανθρώπους γύρω μας, για να επικοινωνήσουμε, για να μοιραστούμε, για να αισθανθούμε την εγγύτητα και μόνο.

      5) Ποτέ δεν ίσχυε ο συσχετισμός «Χριστούγεννα=ξόδεμα χρημάτων». Οι διαφημίσεις το προβάλουν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, γιατί εξυπηρετούν την ενίσχυση συγκεκριμένων επιχειρήσεων.

      6) Και βέβαια είναι ευχής έργον αυτές τις ημέρες να τις περνάει κανείς μαζί με αγαπημένα πρόσωπα. Αλλά κάθε χρόνο δεν είναι πάντα εφικτό, ούτε είναι πάντα στο χέρι μας να το ελέγχουμε, για να το πετύχουμε. Αν δεν τα καταφέρουμε, δεν είναι απαραίτητο να μας κατακλύσει η απογοήτευση και από μόνοι μας να μπλοκάρουμε την πιθανότητα να περάσουμε εξίσου όμορφα τις γιορτές. Θα υπάρξουν και άλλες ευκαιρίες στη συνέχεια, για να μοιραστούμε όμορφες στιγμές με τα αγαπημένα μας άτομα.

     7) Εάν οι γιορτές φέτος θα συμπορευθούν με ένα δύσκολο συμβάν στη ζωή σας, μην επιλέξετε την μοναξιά. Προσπαθήστε να είστε μαζί με άλλους ανθρώπους, που είτε έχουν περάσει κάτι παρόμοιο με εσάς, είτε μπορούν και θέλουν να είναι δίπλα σας να σας καταλάβουν και να σας σταθούν. Μην μείνετε με τα συναισθήματα της απογοήτευσης και της αγανάκτησης. Σκεφτείτε, ότι εφόσον ξεπεράσετε την δυσκολία, θα έχετε πολύ επιθυμία και όρεξη να χαρείτε την καθημερινότητα σας και πολλά ακόμα Χριστούγεννα.

      8) Μην αφήνετε αυτές τις εορταστικές ημέρες μόνα τους στο σπίτι τα ηλικιωμένα άτομα. Όσο μπορείτε να τα εμπλέκετε στις συμβολικές δραστηριότητες των γιορτών, για να μην αισθάνονται αποκομμένα και για να αναβιώνουν τον «παλιό καλό καιρό».

      9) Αντέξτε ότι ενδέχεται να λειτουργήσετε «διαφορετικά» απ’ ότι οι υπόλοιποι γύρω σας. Μπορεί να επιλέξετε να μείνετε μέσα στο σπίτι το βράδυ των Χριστουγέννων, γιατί αυτό θα σας χαροποιήσει πραγματικά, αν και οι περισσότεροι φίλοι σας θα επιλέξουν να κάνουν ρεβεγιόν σε κάποιο εστιατόριο. Μην καταπιεστείτε, απλά για να ακολουθήσετε την επιλογή της «μάζας»!

      Στην αλλαγή του χρόνου είναι σημαντικό να κάνουμε μία ανασκόπηση στο χρόνο, που αφήνουμε πίσω. Να δούμε τι πήγε καλά και τι όχι, με σκοπό να δούμε τι καταφέραμε και που δυσκολευτήκαμε, για να δουλέψουμε τον επόμενο χρόνο τις δυσκολίες που εντοπίσαμε στον εαυτό μας και να μας πάμε μπροστά με ελπίδα. Για την επόμενη χρονιά δεν πρέπει να ξεχνάμε την γνώση της προηγούμενης…είναι απαραίτητο όπλο στην φαρέτρα μας! 




   Αθανασιάδου Μαρία - Ψυχολόγος
www.psyxologiki-ypostirixi.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου