Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία: Ποιες είναι οι διαφορές;

Είναι δύο Υπηρεσίες που παρέχονται από Ειδικούς στον χώρο της Ψυχικής Υγείας και έχουν ως επίκεντρο τον Άνθρωπο και όχι το πρόβλημα. Είναι, όμως, εύκολο να ξεχωρίσετε τις διαφορές τους;  Έχετε γνώση τι προσφέρει η κάθε μία από αυτές τις Υπηρεσίες; 

Συμβουλευτική: Μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ατομικό, ομαδικό και οικογενειακό επίπεδο και σκοπός της είναι η ανάπτυξη, η υποστήριξη, η εξέλιξη και η αλλαγή. Απευθύνεται σε ανθρώπους, που θέλουν να επεξεργαστούν κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα-δυσκολία της ζωής τους, το οποίο δεν παραπέμπει σε "κλινική διάγνωση". Για παράδειγμα, ένα αίτημα για συμβουλευτική υποστήριξη θα μπορούσε να είναι "η διαχείριση διαπροσωπικών σχέσεων"....."πώς να χειριστώ τα παιδιά μου στην ανακοίνωση του διαζυγίου;". Άλλο αίτημα θα μπορούσε να είναι "η διαχείριση συγκεκριμένης απώλειας"......"έχασα τον σύντροφο μου και έχω ανάγκη για υποστήριξη πένθους". Ενδεχομένως, να μην υφίσταται κάποιο πρόβλημα, αλλά το άτομο να διερωτάται για κάποια σημαντικά θέματα, όπως: "τι πρέπει να κάνω για την σωστή  επιλογή συντρόφου;" ή "τι απόφαση να πάρω σε σχέση με την δουλειά μου;" και για να δώσει απαντήσεις σε αυτά χρειάζεται την αντικειμενική και επιστημονική βοήθεια του Ψυχολόγου. Η Συμβουλευτική έχει καθοδηγητικό χαρακτήρα και σύντομη διάρκεια. Το άτομο, που ζητά βοήθεια, σε συνεργασία με τον Ψυχολόγο αναζητούν την πραγματική υπόσταση του προβλήματος και εναλλακτικές λύσεις, που οδηγούν σε εξέλιξη και ανακούφιση.

Ψυχοθεραπεία: Υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις, αλλά σε ένα γενικό επίπεδο η Ψυχοθεραπεία είναι μία Θεραπευτική διαδικασία, που πάει τον άνθρωπο σε βαθιά μονοπάτια της ζωής του και της ιστορίας του. Δεν είναι απαραίτητο να αφορά άτομα, που αντιμετωπίζουν κάποιο συγκεκριμένο θέμα-δυσκολία στην καθημερινότητα τους, που απαιτεί επίλυση στο εδώ και το τώρα. Στόχος είναι η εκ βαθέως αλλαγή στον τρόπο σκέψης, αλληλεπίδρασης, συμπεριφοράς. στα συναισθήματα, στις συνήθειες. Για να γίνει αυτό, όμως, προϋποθέτει την επίγνωση των δυσλειτουργικών κομματιών της προσωπικότητας...."πρέπει για να αλλάξω ριζικά, πρώτα να καταλάβω που δεν το πάω καλά στη ζωή μου....να εντοπίσω την δική μου ευθύνη σε αυτό και να την διαχωρίσω από τις ευθύνες των τρίτων.....και να προσπαθήσω σιγά σιγά να τροποποιήσω την λειτουργικότητα μου και να την φέρω σε  τέτοια επίπεδα, που θα με αντιπροσωπεύω και θα με αναγνωρίζω...!!!" Η διάρκεια της Ψυχοθεραπείας είναι μεγαλύτερη, εκ των πραγμάτων, αλλά πιο ουσιαστική και με πιο μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Πρόκειται για μία επένδυση, κατά την οποία εγγυάσαι στον εαυτό σου, ότι θα ανταπεξέλθει με μεγαλύτερη άνεση και ευελιξία σε ό,τι κι αν προκύψει στο μέλλον.  Έχει, όμως μεγάλο βαθμό έκθεσης και ζόρισμα, γιατί έρχεται κανείς με πολλά συναισθήματα, που "ξεβολεύουν" από την στασιμότητα και το βάλτωμα. Επίσης, απαιτεί μεγάλη δέσμευση και αφοσίωση και από την πλευρά του θεραπευόμενου και από την πλευρά του θεραπευτή. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει συνέπεια στον χρόνο και στην θεραπευτική διαδικασία. 

Συμπέρασμα: Και οι δύο Υπηρεσίες είναι εξίσου σημαντικές και επιφέρουν πολύ καλά αποτελέσματα σε κάθε ενδιαφερόμενο και ενδιαφερόμενη, αρκεί να υπάρχει αίτημα προς βοήθεια και όχι προς "κουβάλημα". Όταν το άτομο ζητά υποστήριξη, όποιος κι αν είναι ο τρόπος προσέγγισης, αυτό που θα οδηγήσει σε επιτυχία την διαδικασία είναι η ευθύνη και η δέσμευση. Κανένας ειδικός δεν μπορεί να κάνει θαύματα και να εγγυηθεί στο 100%, ότι θα υπάρξει εξολοκλήρου θεραπεία. Η αποτελεσματικότητα, επίσης, βασίζεται και στην σχέση εμπιστοσύνης που είναι επιβεβλημένο να αναπτυχθεί ανάμεσα στον Ψυχολόγο και στον χρήστη της όποιας ψυχολογικής υπηρεσίας. Στις περιπτώσεις, που υπάρχει και κάποια "κλινική διάγνωση", αυτό που πρέπει να διερευνηθεί σε συνεργασία με τον επαγγελματία ψυχικής υγείας είναι η παράλληλη ανάγκη για λήψη φαρμακευτικής αγωγής. Η φαρμακευτική αγωγή παράλληλα με την Συμβουλευτική ή Ψυχοθεραπευτική παρέμβαση, σε ορισμένες καταστάσεις αρκετά δυσλειτουργικές, ευνοεί την πιο αποτελεσματική και γρήγορη απομάκρυνση των συμπτωμάτων.


   
   Αθανασιάδου Μαρία - Ψυχολόγος
www.psyxologiki-ypostirixi.blogspot.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου