Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Πότε η "Εξωτερική Εμφάνιση"..... γίνεται "Εμμονή" !!

Απρίλιος μήνας ..... και τα Γυμναστήρια ξαφνικά σφύζουν από γυναίκες και άντρες, που παλεύουν μέσα σε δύο μήνες να φτιάξουν το "τέλειο σώμα", για να βγουν στις παραλίες και για να καταφέρουν να φορέσουν με άνεση τα καλοκαιρινά τους ρούχα !! Η γυμναστική, η σωστή διατροφή, ο καλλωπισμός της Εξωτερικής μας Εμφάνισης είναι ευχής έργον για τον κάθε άνθρωπο, αρκεί να μην πάρει χαρακτήρα "καταναγκασμού" ...... Τι εννοώ ;; 
Και σε ποιον δεν αρέσει .......  να αρέσει στους ανθρώπους γύρω του και κυρίως στον εαυτό του;  Σε όλους και όλες βέβαια, γιατί είναι απόλυτα φυσιολογικό !! Το σημείο, στο οποίο ξεφεύγει η κατάσταση, είναι όταν γινόμαστε μονόπλευροι και πέφτουμε με άγχος και αγωνία να ικανοποιήσουμε την "φιλαρέσκεια" μας ....
Η προσήλωση στις αυστηρές, εξαντλητικές δίαιτες και στην σκληρή, εξοντωτική γυμναστική, το  υπερβολικό ξόδεμα χρημάτων για την αγορά αναρίθμητων προϊόντων και για τις χειρουργικές επεμβάσεις "σμίλευσης" και περιποίησης του σώματος, είναι μερικά παραδείγματα αυτής της "εμμονικής συμπεριφοράς". Και είναι τόσο μεγάλη η προσήλωση, που η μη ενασχόληση με την "Εξωτερική Εμφάνιση" προκαλεί βασανιστικές ενοχές. Δεν λαμβάνουμε, όμως, υπόψη τις καταστροφικές συνέπειες που έχουν όλες οι παραπάνω παρεμβάσεις για τον ανθρώπινο οργανισμό, οι οποίες ξεκινούν από σωματικές δυσλειτουργίες μέχρι και ψυχολογικά προβλήματα. 
Όλα ξεκινούν από την λάθος σύνδεση της "Ομορφιάς" με την προσωπική αξία και ευτυχία του καθενός ...... Καθημερινά βομβαρδιζόμαστε από διαφημίσεις προώθησης προϊόντων "εύκολου και γρήγορου" αδυνατίσματος, μακιγιάζ και γενικότερα περιποίησης ...... διαφημίσεις που τονίζουν με στόμφο το πόσο απαραίτητα για τη ζωή είναι αυτά τα προϊόντα ..... και το πόσο μπορούν να αλλάξουν τη ψυχολογία και την λειτουργικότητα μας ..... αλλά ξεχνάμε, ότι αυτές οι προβολές εξυπηρετούν τα οικονομικά συμφέροντα όλων αυτών των βιομηχανιών παραγωγής και προσφοράς υπηρεσιών ομορφιάς !!!
Η πραγματικότητα είναι ...... ότι η "Ομορφιά" και η "Περιποιημένη Εξωτερική Εμφάνιση" είναι κάτι θεμιτό, αλλά δεν είναι ο αποκλειστικός προορισμός για την διεκδίκηση της Ευτυχίας και της Ισορροπίας στην  ζωή!!  Όλα έχουν το μερίδιο, που τους αναλογεί ...... αλλά η ομορφιά είναι κάτι υποκειμενικό, ανάλογα με το πως το αντιλαμβάνεται ο καθένας !! Το κλειδί της επιτυχίας σε αυτό, όπως και σε πολλά άλλα, είναι το κατά πόσο, τελικά, αγαπάμε τον Εαυτό μας και αποδεχόμαστε τα δυνατά μας σημεία και τις ατέλειες μας .....!!!


   Αθανασιάδου Μαρία - Ψυχολόγος
www.psyxologiki-ypostirixi.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου