Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Να δώσω Δεύτερη Ευκαιρία;


Συναισθηματικά διλήμματα ... αρκετά βασανιστικά και ψυχοφθόρα! Αξίζει ή δεν αξίζει; Να εμπιστευθώ ξανά ή να αλλάξω σελίδα; Να το προσπαθήσω ή να το αφήσω; Σε όλους τους τομείς μας αφορούν οι "Δεύτερες Ευκαιρίες", αλλά κυρίως η απόφαση τους μας ζορίζει στο κομμάτι των ανθρωπίνων σχέσεων.

Γιατί, λοιπόν, αξίζει να δώσουμε μία Δεύτερη Ευκαιρία σε μία σχέση;


1) Γιατί, αρχικά, δεν είμαστε σίγουροι για το αν θέλουμε πραγματικά να αποκλείσουμε κάποιον ή κάτι από την ζωή μας.

Όταν δεν έχουμε ακόμα ξεκάθαρα και χειροπιαστά δεδομένα, για να απορρίψουμε κάτι εξαρχής και να μην μπούμε στον κόπο για μία επιπλέον προσπάθεια, τότε αξίζει να μην πάρουμε το κεφάλι κανενός. Είναι πολύ σημαντικό, όταν απορρίπτεις μία κατάσταση να γίνεται συνειδητά, μην έχοντας απορίες και αμφιβολίες. Για τον λόγο αυτόν και μόνο, το ξαναπροσπαθείς!

2) Γιατί λαμβάνουμε υπόψιν και τα καλά στοιχεία, τα πλεονεκτήματα, τα δώρα που μας έχει δώσει ένας άνθρωπος. Όχι μόνο τα λάθη του και τις αστοχίες του.

Θα ήταν άδικο να διαγραφούν τα καλά στοιχεία μίας σχέσης και να σταθούμε εμμονικά στα τρωτά της σημεία. Εάν έχει 1.000 καλά ένας άνθρωπος και κάνει κάποιο λάθος, η ζυγαριά δεν πρέπει να κλίνει απόλυτα προς την διακοπή της σχέσης

3) Γιατί πρέπει να συμπεριλάβουμε τον ανθρώπινο παράγοντα στην σκέψη μας.

Υπάρχει άνθρωπος, που δεν κάνει λάθη; Εμείς δεν έχουμε ελαττώματα; Δεν έχουμε άθελα μας ή ηθελημένα πληγώσει κάποιον; Όλοι μα όλοι έχουμε μέσα μας κρυμμένο και έναν "κακό" εαυτό, μία δύσκολη πλευρά, που μερικές φορές βγαίνει προς τα έξω κεκαλυμμένα και άλλες πολύ προκλητικά. 

4) Γιατί είναι, ίσως, η πρώτη φορά που πραγματοποιείται μία αστοχία στην Σχέση.

Δεν θα μετρήσουμε μέσα μας, το κατά πόσον έχουν επαναληφθεί ανάλογες συμπεριφορές στο παρελθόν; Εάν είναι η πρώτη φορά, που μας φέρνει κάποιος σε δύσκολη θέση, θα το προσμετρήσουμε και θα δώσουμε χώρο σε αυτό το πρόσωπο να μας εξηγήσει.

5) Γιατί, μπορεί, και εμείς να μην είμασταν αρκετά επεξηγηματικοί και ξεκάθαροι.

Πάντα είναι καλό να ζητάμε συγκεκριμένα πράγματα από τον άνθρωπο με τον οποίο σχετιζόμαστε. Είναι πολύ βοηθητικό να του κάνουμε ξεκάθαρο το τι μας ενοχλεί και τι όχι. Εάν δεν μας γνωρίζει αρκετά, είναι πολύ λογικό άθελα του να μας πληγώσει.

6) Γιατί έχει την επιθυμία ο άλλος να λύσει την όποια παρεξήγηση και να προσπαθήσει για μία καινούρια αρχή έχοντας πλήρη επίγνωση της κατάστασης.

Αυτό είναι πάρα μα πάρα πολύ σημαντικό δεδομένο. Αρχικά, να έχει η άλλη πλευρά επίγνωση της ρωγμής και κατά δεύτερον να υπάρχει προθυμία για επανόρθωση και αλλαγή. Στον αέρα και αόριστα δεν επαναδιαπραγματευόμαστε την όποια προσπάθεια και χωρίς ξεκάθαρο συμβόλαιο συμπόρευσης.

7) Γιατί μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς τον άλλο.

Εάν θα δώσουμε την Δεύτερη Ευκαιρία στην σχέση, δεν θα είναι γιατί δεν βρίσκουμε νόημα ύπαρξης χωρίς την παρουσία του άλλου ανθρώπου. Ίσα ίσα που πρέπει πρώτα να νιώσουμε αρχικά δυνατοί και έτοιμοι να ζήσουμε με την πιθανότητα απώλειας, για να προχωρήσουμε στην Δεύτερη Προσπάθεια.

Η απόφαση για μία Δεύτερη Ευκαιρία φαίνεται δύσκολη, αλλά μπορεί να επέλθει γρήγορα και δυναμικά, εάν αναλογιστείτε τα παραπάνω. Κανένας δεν μπορεί να σας δώσει εγγυήσεις για τις προσπάθειες σας. Όλα είναι ρίσκο στη ζωή, αλλά μόνο η προσπάθεια αποδεικνύει την αξία ή όχι στα πράγματα. Εάν είναι που θα δώσετε μία Δεύτερη Ευκαιρία στην σχέση σας, πρέπει να σας είναι ξεκάθαρο γιατί την δίνετε και που την βασίζετε. Εάν είναι που θα την δώσετε και δεν θα ξεκινήσετε με εμπιστοσύνη, τότε είναι προτιμότερο να πάρετε περισσότερο χρόνο στην διάθεση σας ή να την εγκαταλείψετε. Όλα είναι για τον άνθρωπο, λοιπόν, και τα λάθη και οι αποτυχίες και οι εσφαλμένες κρίσεις. Αξίζει και μόνο η προσπάθεια και το νόημα, που εσείς δίνετε σε αυτή!


    
     Αθανασιάδου Μαρία - Ψυχολόγος
www.psyxologiki-ypostirixi.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου