Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2018

Το Σαράκι της Καχυποψίας


Η Καχυποψία και η Αμφιβολία είναι ένα μεγάλο σαράκι για την ψυχή του ανθρώπου. Μας τρώει καθημερινά και δεν μας αφήνει σε ησυχία να χαρούμε τις καταστάσεις που ζούμε και τις σχέσεις. Όταν δεν μπορούμε να εμπιστευθούμε τίποτα και νιώθουμε πως πάντα "κάποιο λάκκο έχει η φάβα", είμαστε διαρκώς στην τσίτα, όλα μας φταίνε και δημιουργούμε πολλές φορές προβλήματα εκεί που στην ουσία δεν υπάρχουν.

Που μπορεί να οφείλεται η Καχύποπτη διάθεση μου;

Το σίγουρο είναι, ότι δεν γεννήθηκες καχύποπτος. Πιθανότατα υπήρξαν κάποια βιώματα στην ζωή σου, που σου εγκαθίδρυσαν την αμφιβολία μέσα στο μυαλό σου. Έχεις εξαπατηθεί και προδοθεί από κάποιο σημαντικό πρόσωπο, δεν ένιωσες ποτέ ασφαλής γιατί διαρκώς έπιανες τους άλλους να σου λένε ψέματα και αυτό σου έχει "αποδείξει", πως πρέπει να κρατάς πολύ μικρό καλάθι με τους ανθρώπους γύρω σου και να μην εφησυχάζεσαι. Έχει σημασία και το που έχεις μεγαλώσει σαν παιδί. Γιατί όταν ένας άνθρωπος από μικρή ηλικία αντιμετωπίζεται από τους γονείς και τους συγγενείς με έντονη καχυποψία, για ποιο λόγο καθώς μεγαλώνει να αισθάνεται αυτό το άτομο εμπιστοσύνη απέναντι στην ζωή του; Με ό,τι αυτή συμπεριλαμβάνει!

Μπορούμε να Εμπιστευόμαστε τους Πάντες;

Όχι φυσικά! Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι αξιόπιστοι! Ειδικά όταν εκείνοι μας έχουν δώσει αρκετά δικαιώματα, τα οποία μας αναγκάζουν να τους κρατάμε σε απόσταση ασφαλείας. Είναι σημαντικό, όμως, να μας έχουν αποδείξει εμπράκτως, ότι δεν αξίζουν την εμπιστοσύνη μας. Δεν είναι δίκαιο να μεταφράζουμε εμείς τα πάντα σε ψέμα, επειδή έχουμε μάθει να παρερμηνεύουμε τις καταστάσεις και να εφευρίσκουμε παγίδες, ακόμα και εκεί που δεν υπάρχουν. Αυτή την διάκριση καλούμαστε να κάνουμε! Και είναι δύσκολο, γιατί τα πάντα τα νιώθουμε έντονα ως απάτη. Την οποία, φυσικά, την τρέμουμε, όχι απλά την απεχθανόμαστε!

Τι μπορώ να κάνω για να μετριάσω την Καχυποψία μου;

Κάποιοι έχουν επίγνωση για την καχύποπτη στάση τους και κάποιοι άλλοι όχι. Οι τελευταίοι δεν αναγνωρίζουν, ότι ξεφεύγουν. Και μάλιστα θεωρούν την όποια αντίδραση τους φυσιολογικότατη, μιας και είναι απόλυτα πεπεισμένοι ότι έχουν δίκιο. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει μία ελπίδα για αλλαγή, μόλις το άτομο κουραστεί να λειτουργεί κατά αυτόν τον τρόπο και συνειδητοποιήσει πως χάνει τους ανθρώπους από δίπλα του. Εκεί μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί με τον εαυτό του, μήπως κάνει κάτι λάθος.

Στρατηγικές Αντιμετώπισης:

1) Αποδέξου ότι είσαι καχύποπτος: Αναγνώρισε, ότι δεν γίνεται όλοι να θέλουν το κακό σου και να καταστρώνουν σχέδια για την συναισθηματική σου εξόντωση. Ναι οι άνθρωποι εξαπατούν και λένε ψέματα. Είναι κάτι, που δεν μπορούμε πάντα να το διακρίνουμε, μέχρι να αποδειχθεί εμπράκτως. Επειδή, όμως, το φοβόμαστε, αυτό δεν σημαίνει ότι το κάθε τι θα το μεταφράζουμε "εξαπάτηση". Για παράδειγμα, σου μιλάει ο/η φίλος/η σου χαμηλόφωνα καθώς είναι στην δουλειά του/της; Δεν απάντησε στην κλήση σου άμεσα; Γιατί αυτό να παραπέμπει σε κάτι κακό; Ότι σου κρύβει κάτι;

2) Κάνε μία ενδοσκόπηση, έναν εσωτερικό διάλογο: Προσπάθησε να θυμηθείς από πότε ξεκίνησες να αισθάνεσαι τόσο ανασφαλής και να λειτουργείς καχύποπτα με τις συμπεριφορές των ανθρώπων. Θυμήσου γεγονότα, που σου προκάλεσαν αρνητικά συναισθήματα. Όταν πρωτοαισθάνθηκες να χάνεις την εμπιστοσύνη σου στους ανθρώπους νιώθοντας αβοήθητος και πληγωμένος. Κατέγραψε τις σκέψεις σου! Θα σε βοηθήσει, για να βάλεις μία τάξη σε αυτές και να κατανοήσεις καλύτερα τον εαυτό σου!

3) Ζήτησε την βοήθεια ενός Ψυχοθεραπευτή: Θα μπορούσες να ξεκινήσεις το χτίσιμο μίας σχέσης εμπιστοσύνης με έναν θεραπευτή. Είναι μία καλή αρχή, μιας και ο ψυχοθεραπευτής τηρεί το απόρρητο των όποιων πληροφοριών επιθυμείς να παραθέσεις και φυσικά θα σε βοηθήσει να καταλάβεις ακόμα καλύτερα από που πηγάζει η καχυποψία σου και με τι τεχνικές θα καταφέρεις να την αντιμετωπίσεις.

4) Κάνε πρακτική στην ανοιχτή και ειλικρινή επικοινωνία: Ζήτησε από τους οικείους σου να σου μιλάνε άμεσα και απόλυτα ειλικρινά και εσύ προσπάθησε να επικεντρώνεσαι σε αυτά, που ακούς από εκείνους. Ό,τι δεν καταλαβαίνεις, ρώτησε το. Πριν καταλήξεις σε αυθαίρετα συμπεράσματα, πάρε μία απόσταση και ζήτησε από τον άνθρωπο που σε γεμίζει καχυποψία διευκρινήσεις, χωρίς να τον ειρωνευτείς ή να τον κατηγορήσεις.

5) Επέλεξε να εμπιστεύεσαι τους ανθρώπους: Επειδή κάποτε κάποιος σε εξαπάτησε, αυτό δεν σημαίνει ότι θα σε εξαπατήσουν και οι υπόλοιποι άνθρωποι γύρω σου. Μην φέρνεις το παρελθόν στο παρόν και μην ταυτίζεις τους πάντες μεταξύ τους. Είναι άδικο και για σένα και για τους άλλους. Γιατί και εσύ θα μείνεις εντελώς μόνος και οι άλλοι δεν σου φταίνε σε τίποτα. Για παράδειγμα, εάν κάποιος σου πει ότι θα καθυστερήσει να έρθει στο ραντεβού σας, επέλεξε να μην πάει το μυαλό σου ότι κάτι σου κρύβει. Επέλεξε να ρωτήσεις για ποιο λόγο θα γίνει αυτό και εμπιστεύσου την απάντηση που θα πάρεις. Εάν δεν έχεις ξεκάθαρα και αποδεδειγμένα ντοκουμέντα ψέματος, υπενθύμισε στον εαυτό σου, το ότι οφείλεις να εμπιστευτείς!

6) Ενεργοποίησε την Λογική σου: Προτού αφήσεις το συναίσθημα της καχυποψίας να εκφραστεί, βάλε την λογική σου να δουλέψει πάνω στο γεγονός, που σε γεμίζει αμφιβολία. Μην λειτουργείς παρορμητικά αφήνοντας το λαβωμένο και παραποιημένο συναίσθημα να βγει. Ρώτησε τον εαυτό σου "Τώρα με τι αποδείξεις μου βγαίνει να κατηγορήσω τον άλλο;".

7) Επικεντρώσου στα θετικά: Αναζητάς συνεχώς μία επιβεβαίωση, ότι δηλαδή έχεις δίκιο που θεωρείς τον κόσμο αναξιόπιστο. Έχεις ποτέ σκεφτεί, ότι ίσως έχεις άδικο; Ότι κάνεις λάθος; Αντί να σκέφτεσαι ότι θα πληγωθείς από τους ανθρώπους, επικεντρώσου στις συμπεριφορές εκείνες, που αποδεικνύουν ότι ο άλλος είναι αξιόπιστος, ότι νοιάζεται πραγματικά για εσένα και αξίζει να βασιστείς πάνω του.

8) Φρόντισε να δουλέψεις πάνω στα καταπιεσμένα σου συναισθήματα: Σίγουρα κάποιος, κάτι σε πλήγωσε στο παρελθόν και για αυτό γίνεσαι θηρίο. Έχεις καταπιεσμένο θυμό; Μην τον πετάς σε ανθρώπους, που δεν φταίνε σε τίποτα. Ανέπτυξε λίγο περισσότερο την ενσυναίσθηση σου. Εσύ πως θα ένιωθες, εάν σε κατηγορούσαν άδικα για εξαπάτηση; Εάν σε αντιμετώπιζαν με μισό μάτι; Προσπάθησε να εμπιστευθείς καλύτερα τον εαυτό σου. Να πιστέψεις στις δυνατότητες σου! Να μην χρειάζεται να φοβάσαι και την σκιά σου. Να νιώσεις μεγαλύτερη σιγουριά και για την οξυδέρκεια σου και για την ικανότητα να αντιμετωπίζεις τα πάντα στην ζωή σου. Κανένας δεν μπορεί να σε ισοπεδώσει, παρά μόνο εάν εσύ είσαι ήδη μέσα σου ισοπεδωμένος και αδύναμος!



        Αθανασιάδου Μαρία - Ψυχολόγος
    www.psyxologiki-ypostirixi.blogspot.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου