Τρίτη 17 Απριλίου 2018

Τα Διπλά Μηνύματα είναι Απάντηση


Τι είναι το Διπλό Μήνυμα; Όταν λαμβάνουμε συγκεχυμένα μηνύματα, που έχουν τους δύο πόλους μέσα στο περιεχόμενο τους. "Σου έχω εμπιστοσύνη, αλλά θέλω να έχω και τον έλεγχο στην ζωή σου", "Μου έλειψες πολύ, αλλά δεν διεκδικώ χρόνο μαζί σου", "Θέλω να προχωρήσω μπροστά, αλλά μου αρέσει να ασχολούμαι και με το παρελθόν μου". Είτε τα διπλά μηνύματα τα λαμβάνουμε από τους άλλους, είτε τα εκπέμπουμε εμείς οι ίδιοι, μας μπερδεύουν και αποτελούν την αιτία προσκόλλησης σε αδιέξοδες καταστάσεις.

Από την εμπειρία μου θεωρώ, ότι τα διπλά μηνύματα μας δίνουν μία ξεκάθαρη απάντηση, ανεξάρτητα από τους λόγους δημιουργίας τους. Ο άνθρωπος, που τα εκφράζει, δηλώνει μία σύγχυση. Μερικές φορές είναι προσποιητή, για αποφυγή της ευθύνης και άλλες φορές δεν έχουμε καν την επίγνωση, ότι βρισκόμαστε σε σύγχυση. Όπως και να έχει, όταν θες και δεν θες ταυτόχρονα κάτι, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν το θέλεις ξεκάθαρα. Για αυτό και μόνο δεν αξίζει να μπλοκάρουμε, όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα διπλά μηνύματα. Το αποδεχόμαστε ως δεδομένο, ότι ο άλλος είναι μπερδεμένος και εάν επιθυμούμε να γνωρίζουμε που πατάμε, καλό θα ήταν να αναζητήσουμε μία αποσαφήνιση από την άλλη πλευρά, για να προχωρήσουμε σε πιο ασφαλή νερά. Εάν δεν καταφέρουμε να λάβουμε την συγκεκριμένη αποσαφήνιση, θα ήταν συνετό να πάρουμε την απόφαση του διαφορετικού προχωρήματος. Όσο και να μην μας βολεύει κάτι τέτοιο, να σκεφτούμε το πόσο επώδυνο και κουραστικό είναι να μένουμε μετέωροι στην μέση του πουθενά. 

Επιπλέον, ένα άλλο δύσκολο κομμάτι στην περίπτωση των διπλών μηνυμάτων είναι να τα εντοπίζουμε. Αυτό, φυσικά, προηγείται της αντιμετώπισης τους. Ο παράγοντας, που το δυσκολεύει, είναι τα συναισθήματα μας. Δεν μπορεί να πάει εύκολα το μυαλό μας στην διαπίστωση τους, όταν το άτομο που μας τα εκπέμπει είναι ο γονιός μας, ο σύντροφος μας, τα αδέλφια μας, ο κολλητός μας, γιατί είναι σημαντικά πρόσωπα για εμάς και το συναισθηματικό μας δέσιμο μαζί τους είναι βαθύ. Παρασυρόμαστε και δεν μας εξυπηρετεί να παραδεχθούμε, ότι το άτομο που αγαπάμε τόσο πολύ, δεν ξέρει αν νιώθει κάτι αντίστοιχο και για εμάς. Δεν είναι εύκολο να σκεφτείς, ότι η μητέρα σου που έχει θυσιαστεί για σένα και στέκεται σαν λαμπάδα αναμμένη δίπλα σου, έχει ταυτόχρονα και τάσεις ελέγχου στην ζωή σου και δεν επιθυμεί την αυτονόμηση σου, γιατί δεν έχει νόημα η ζωή της χωρίς εσένα. Ή ο πολυαγαπημένος σου σύντροφος, με τον οποίο έχετε κάνει τόσα όνειρα για το μέλλον σας, δεν είναι εύκολο να παραδεχθείς για εκείνον πως λειτουργεί περισσότερο σαν μονάδα και δεν σε υπολογίζει στην καθημερινότητα σας.

Είναι πολύ σημαντικό να παίρνουμε αποστάσεις, όταν αρχίζουμε και αισθανόμαστε βαθιά μέσα μας μία σύγχυση. Εκεί είναι που θα αναλύσουμε τα συστατικά των μηνυμάτων, που λαμβάνουμε, βάζοντας στον παρανομαστή και τα εξωλεκτικά. Όταν βλέπουμε, ότι υπάρχει μία στοιχειώδης ασυνέπεια σε αυτά που παρατηρούμε από την συμπεριφορά των άλλων, τους καλούμε να τα βάλουμε κάτω και να τα τοποθετήσουμε σε μία σχετική σειρά. Οι ασάφειες προκαλούν και στον πιο δυναμικό άνθρωπο ανασφάλειες και αποσταθεροποιήσεις.

         Αθανασιάδου Μαρία - Ψυχολόγος
     www.psyxologiki-ypostirixi.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου