Τετάρτη 8 Μαΐου 2019

Οι Κίνδυνοι στο Διαδικτυακό Φλερτ


Το Διαδίκτυο έχει μπει για τα καλά στην Προσωπική μας Ζωή! To ερωτικό σχετίζεσθαι δίνει και παίρνει μέσω των Social Media και των Εφαρμογών Γνωριμιών. Το Φλερτ είναι μία πανέμορφη διαδικασία προσέγγισης δύο ανθρώπων, που προσφέρει απόλαυση, χαλάρωση, διασκέδαση και τόνωση της αυτοεκτίμησης. Πολλές φορές είναι και ένας προθάλαμος για την εξέλιξη μιας γνωριμίας σε ερωτική σχέση. Άλλοι το συντηρούν μόνο στην φάση του ερωτικού παιχνιδιού, χωρίς να καταλήγει σε κάποια ερωτική εξομολόγηση ή κατάκτηση. Για αυτό και λαμβάνει χώρα αρκετά στο ίντερνετ τα τελευταία χρόνια, γιατί είναι μία κατάσταση που εύκολα σε κρατάει ζωντανό  πίσω από μία οθόνη, χωρίς δέσμευση και έκθεση.

Το Internet είναι μία καλή πηγή επαφής με τον κόσμο, βοηθάει τους ανθρώπους να έρθουν κοντά, να γνωριστούν, αλλά δυστυχώς η ιστορία έχει αποδείξει πως δεν μπορούμε να κρατήσουμε ισορροπία μέσα σε όλο αυτό. Τι εννοώ; Το Διαδίκτυο βοήθησε πολύ στο να κρυφτούμε, να βολευτούμε και να μπούμε σε μία παθητικότητα, που δεν έχει ως στόχο την ξεκούραση, αλλά την αποφυγή των ευθυνών και των προκλήσεων. Ο υπολογιστής και το κινητό μας δίνουν την δυνατότητα να επικοινωνούμε πιο συχνά, πιο εύκολα και ανέξοδα με αγαπημένα πρόσωπα, αλλά μένουμε αποκλειστικά σε αυτό. Αρχίζουμε και αποφεύγουμε έστω και την τηλεφωνική επικοινωνία και μένουμε μόνο στην αποστολή μηνυμάτων, το λεγόμενο texting, που αρκετά συχνά γίνεται και sexting. Δεν λέω, η επικοινωνία είναι υπέροχη, μας βοηθάει να γνωριστούμε ακόμα καλύτερα, μας κάνει να αισθανόμαστε τον άλλο πιο οικείο. Αλλά βρε παιδιά, γνωρίζω πολλά άτομα που διατηρούν "σχέσεις" μόνο μέσα από αυτό το πλαίσιο. Αποφεύγουν να συναντήσουν ο ένας τον άλλο και όλη μέρα είναι κολλημένοι πάνω από μία οθόνη. Δεν βγαίνουν ραντεβού! Άκουσον άκουσον! Ξημεροβραδιάζονται να γράφουν την ιστορία της ζωής τους σε χιλιάδες μηνύματα, δίνουν αναφορά στο τι κάνουν και πως το κάνουν, αλλά αποφεύγουν την πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση. Τα περιστατικά που διατηρούν τέτοιου τύπου "σχέσεις" είναι πάρα πολλά και η αλήθεια είναι ότι αρχίζω και ανησυχώ για το πόση μοναξιά και ανασφάλεια βιώνει ο κόσμος εκεί έξω!

Τι κρύβεται πίσω από όλο αυτό; Χαμηλή αυτοεκτίμηση, φόβος απόρριψης και έκθεσης, άρνηση για δέσμευση και φυσικά πάρα πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που ήδη είναι σε σχέση και επιθυμούν το "παράνομο" και "προστατευμένο" φλερτ. Μπορείς να κρύψεις πάρα πολλά πράγματα, εάν επικοινωνείς όποτε θέλεις εσύ και με τον τρόπο που σε εξυπηρετεί. Παρουσιάζεις την εικόνα, που επιθυμείς, κρατάς συναισθηματικές αποστάσεις, δεν έχεις ευθύνες, δεν δένεσαι και έτσι συνδυάζεις το ερωτικό ενδιαφέρον μέσα στην γυάλα της προστασίας σου. Όταν, μάλιστα, έχεις και μία σχέση που δεν οδηγεί πουθενά καλά, αλλά από την άλλη δεν τολμάς να βγεις από αυτή, το Internet είναι μία βολική δίοδος να φλερτάρεις και να τονώσεις το ηθικό σου και την κενή ερωτική σου φωλιά. Πολλοί, όμως, από την τελευταία κατηγορία "παίζουν"¨πολύ ανέντιμα και επικίνδυνα, γιατί δεν γνωστοποιούν την προσωπική τους κατάσταση και έτσι δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις και φρούδες ελπίδες στον κόσμο, που προσεγγίζουν ερωτικά.

Ποιοι είναι οι Κίνδυνοι στο Διαδικτυακό Φλερτ; Ποιο είναι το κόστος αυτής της τάσης;

1) Παραμυθιάζεις τον εαυτό σου, ότι δεν είσαι μόνος/η: Σίγουρα γεμίζεις την ημέρα σου με κάποιου τύπου επικοινωνία και μοιράζεσαι τις στιγμές σου με κάποιον/α, αλλά επί της ουσίας δεν μοιράζεσαι την ζωή σου. Δεν θα είναι δίπλα σου αυτός ο άνθρωπος, είτε στις καλές, είτε στις δύσκολες στιγμές, δεν θα πάρεις μία αγκαλιά, ένα ζεστό βλέμμα. Το texting είναι από ένα σημείο και μετά ψυχρό και κουραστικό. Δεν προσφέρει κοντινότητα σε καμία περίπτωση.
2) Δεν αντιμετωπίζεις ποτέ την χαμηλή σου αυτοεκτίμηση και τις ανασφάλειες: Βολεύεσαι πίσω από την οθόνη, αλλά στερείς από τον εαυτό σου την ουσιαστική απόλαυση μιας ερωτικής γνωριμίας, την ανακούφιση και την ελευθερία να είσαι ο εαυτός σου χωρίς φόβους και δεύτερες σκέψεις. Η επιβεβαίωση που λαμβάνεις είναι για τον Εαυτό, που "προωθείς" ότι είσαι. Επομένως, δεν σε καλύπτει στο 100%.
3) Μοιράζεσαι πληροφορίες με ανθρώπους, που δεν ξέρεις από που κρατάει η σκούφια τους: Και να σου πουν κάποια πράγματα για τον εαυτό τους, είσαι απολύτως σίγουρος/η, ότι σου λένε και την αλήθεια; Πάντα μπορεί κάποιος να κρυφτεί, εάν θέλει, ακόμα και από κοντά. Το μόνο "μακριά", όμως, τα περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα.
4) Συνδέεσαι συναισθηματικά με κάποιον/α, που δεν έχεις δει από κοντά: Ακούγεται ρομαντικό, αλλά συγχρόνως είναι και επικίνδυνο για την καρδιά σου και όχι μόνο. Επενδύοντας σε έναν άνθρωπο, που δεν έχεις ζήσει μαζί του στιγμές σε πρόσωπο με πρόσωπο επαφή, σε βάζει σε κίνδυνο να ερωτευτείς έναν άνθρωπο "φάντασμα", να φαντασιωθείς ένα ουτοπικό όνειρο. Υπάρχει ο κίνδυνος να την πατήσεις συναισθηματικά με έναν ήδη δεσμευμένο ή με κάποιον που δεν είναι αυτό που σου παρουσιάζει. Αντιλαμβάνεσαι πόσο επώδυνη είναι η προσγείωση στην πραγματικότητα;
5) Μοιράζεσαι προσωπικό υλικό με άτομα, που δεν γνωρίζεις καλά: Στα πλαίσια του texting-sexting ανταλλάσσονται φωτογραφίες από πολύ προσωπικές στιγμές, δίνονται πολύ λεπτομερείς προσωπικές πληροφορίες και δεν υπάρχει καμία ασφάλεια στο πως θα χρησιμοποιηθεί αυτό το υλικό αύριο μεθαύριο.

Σε καμία περίπτωση δεν δαιμονοποιώ ως Ειδικός τα Social Media στο κομμάτι των γνωριμιών, αλλά τονίζω πως θα πρέπει να είναι ένας ελεγχόμενος προθάλαμος και όχι το μοναδικό εργαλείο στο ερωτικό σχετίζεσθαι. Βγείτε ραντεβού, ζητήστε το τηλέφωνο του άλλου για να ακούσετε την φωνή του, ζήστε στιγμές face to face. Κάτι καλό κάνει στις Σχέσεις και ο παραδοσιακός τρόπος σχετίζεσθαι.

          
         Αθανασιάδου Μαρία - Ψυχολόγος
     www.psyxologiki-ypostirixi.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου