Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Φόβος-Φοβία...Διαφορετική όψη του ίδιου νομίσματος


Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα τους; Το μόνο κοινό που έχουν είναι ότι προκαλούν στον καθένα  από εμάς δυσάρεστα συναισθήματα και θέλουμε να τα αποτινάξουμε από την ζωή μας!

Δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν έχει έρθει αντιμέτωπος με το συναίσθημα του φόβου. Πρόκειται για μία φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού απέναντι σε ερεθίσματα κινδύνου. Το σώμα μας είναι προγραμματισμένο να αντιδρά ενστικτωδώς σε καταστάσεις, που είναι απειλητικές προς αυτό. Για παράδειγμα, όταν περπατάμε στο δρόμο και αισθανθούμε ότι έρχεται κατά πάνω μας ένα αυτοκίνητο, ποια είναι η αυτονόητη αντίδραση μας; Να τρέξουμε με γρήγορο ρυθμό, για να το αποφύγουμε. Έχοντας   αποφύγει τον "κίνδυνο" συνειδητοποιούμε, ότι έχουμε ανεβάσει παλμούς και αισθανόμαστε μία μικρή αναστάτωση. Αυτό τι σημαίνει....έχοντας λάβει το ερέθισμα του κινδύνου (αυτοκίνητο), μπαίνει αυτομάτως σε λειτουργία ένας πολύπλοκος
μηχανισμός μέσω του κεντρικού νευρικού και  ενδοκρινικού συστήματος, με αποτέλεσμα να αιματώνεται περισσότερο ο εγκέφαλος, να επιταχύνεται η αναπνοή, να διαστέλλονται οι κόρες των ματιών και να αυξάνεται η εφίδρωση. Όλο αυτό το ταρακούνημα του οργανισμού γίνεται για να μας προφυλάξει από τον εν δυνάμει κίνδυνο.

Όταν όμως όλη η παραπάνω αναστάτωση του οργανισμού προκαλείται από ερεθίσματα, που δεν είναι απειλητικά προς εμάς και την ζωή μας και ο φόβος χαρακτηρίζεται υπερβολικός και παράλογος, τότε μιλάμε για την λεγόμενη φοβία. Οι φοβίες έχουν λογική βάση....αλλά η αντίδραση προκαλούμενη από αυτές καθιστά τον άνθρωπο, που τις έχει, δυσλειτουργικό. Για παράδειγμα, τα μικρόβια είναι μικροοργανισμοί, που ενδέχεται να προκαλέσουν πρόβλημα στον ανθρώπινο οργανισμό. Όταν όμως τα μικρόβια τα αντιλαμβάνεσαι ως μία μόνιμη απειλή προς την ζωή σου και είναι αυτοσκοπός σου να τα αποφύγεις πάσει θυσία (πλένοντας μανιωδώς το σώμα σου, αποφεύγοντας κλειστούς χώρους με συνωστισμό, αποκλείοντας την ανθρώπινη επαφή), τότε μιλάμε για την λεγόμενη μικροβιοφοβία.



   Αθανασιάδου Μαρία - Ψυχολόγος
www.psyxologiki-ypostirixi.blogspot.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου