Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Μύθοι για το επάγγελμα του Ψυχολόγου












«Όποιος πάει σε Ψυχολόγο, πάσχει από σοβαρή ψυχική διαταραχή»

Η επίσκεψη σε γραφείο Ψυχολόγου φέρνει αρκετούς ανθρώπους σε αμήχανη και δύσκολη θέση, γιατί φοβούνται μήπως θεωρηθούν «ψυχικά διαταραγμένοι». Δεν απουσιάζουν και οι περιπτώσεις ατόμων, που δεν δέχονται καν να ακούσουν περί τίνος πρόκειται, γιατί είναι βαθιά ριζωμένος μέσα τους ο παραπάνω μύθος και φοβούνται τρομερά τον κοινωνικό στιγματισμό. Αυτό παρατηρείται, ιδιαίτερα, στις κλειστές κοινωνίες.


Η πραγματικότητα όμως γύρω από το συγκεκριμένο θέμα λέει, πως είναι ποικίλοι οι λόγοι για τους οποίους είναι χρήσιμος ο ψυχολόγος…..πέρα από την ψυχική διαταραχή…..όπως
(ενδεικτικά):

α) Διαχείριση κρίσης
β) Οικογενειακά προβλήματα
γ) Πένθος
δ) Επαγγελματικές δυσκολίες
ε) Χαμηλή αυτοεκτίμηση
στ) Διαχείριση άγχους
ζ) Κρίσεις πανικού
η) Ψυχοσωματικά προβλήματα
θ) Προβλήματα σχέσεων
ι) Δυσκολίες προσαρμογής μετά από τραυματικά γεγονότα

Τελικά, όταν με την βοήθεια του Ψυχολόγου καταφέρνεις να αναγνωρίζεις τις δυσκολίες και να τις ξεπερνάς…δηλώνει «αδυναμία»….? Όχι βέβαια…..αυτό δηλώνει υγεία και δύναμη!


«Εκμεταλλεύσου τους φίλους σου και την οικογένεια σου για να πάρεις βοήθεια….πρέπει να πας σε Ψυχολόγο;»

Είναι μόνο καλό και υγιές να μοιραστείς τις δυσκολίες και τους προβληματισμούς σου με τους κοντικούς σου ανθρώπους, που αγαπάς και εμπιστεύεσαι. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Υπάρχουν όμως φορές που αυτό το χρήσιμο κοινωνικό δίκτυο δεν επαρκεί, για να ξεπεράσεις το «ζόρισμα» σου, ίσα ίσα που μπορεί να σε πιέσει παραπάνω και να νιώθεις «αβοήθητος/τη».
Η διαφορά στη βοήθεια από την οικογένεια και τους φίλους και στη βοήθεια από έναν Ψυχολόγο είναι οι απαραίτητες γνώσεις, η πιο αντικειμενική «ματιά» στη δυσκολία σου και η συνασθηματική αποστασιοποίηση του τελευταίου. Η οικογένεια και οι φίλοι εμπλέκονται συναισθηματικά με τη ζωή σου, ενώ ο Ψυχολόγος τηρεί τα όρια και η σχέση μαζί του είναι καθαρά επαγγελματική.


«Η επίσκεψη σε Ψυχολόγο….βλάπτει σοβαρά την τσέπη»

Σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους υπάρχει ο «ακριβός» και ο «οικονομικός» επαγγελματίας. Αφού πάρεις την απόφαση να επισκεφθείς έναν Ψυχολόγο, κάνε μία έρευνα αγοράς και μετά επέλεξε με βάση την οικονομική σου δυνατότητα. Υπάρχουν βέβαια και οι Δημόσιοι Φορείς, όπου παρέχουν συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη για συγκεκριμένο αριθμό συνεδριών.


«Τι παραπάνω βοήθεια θα σου προσφέρει ο Ψυχολόγος, από αυτή που μπορείς εσύ ο ίδιος να προσφέρεις στον εαυτό σου;»

Αλίμονο, αν για την παραμικρή δυσκολία που μας παρουσιάζεται, να κατατρέχουμε στον ψυχολόγο για στήριξη και βοήθεια. Υπάρχουν όμως φορές, που δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε το πρόβλημα και τη δυσκολία, λόγω του συναισθηματικού μας μπλοκαρίσματος. Δεν είναι απόδειξη αδυναμίας να μην μπορούμε να στηρίξουμε από μόνοι μας τον εαυτό μας…..ίσα ίσα που θέλει θάρρος, εσωτερική δύναμη και αποφασιστικότητα να αποδεχθείς την ανάγκη σου για βοήθεια και να την αναζητήσεις στον ειδικό.



  Αθανασιάδου Μαρία - Ψυχολόγος
www.psyxologiki-ypostirixi.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου