Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Νευρική ανορεξία-Μέρος Α

Μία από τις λεγόμενες Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής είναι και η Ψυχογενής Ανορεξία. Το άτομο, που πάσχει από την συγκεκριμένη νόσο, ανησυχεί υπερβολικά για το βάρος του, ακόμη κι αν αυτό είναι κάτω από το κανονικό για τον σωματότυπο του  και επιδιώκει με κάθε τρόπο να χάσει περισσότερα κιλά. Επίσης, τα άτομα με ψυχογενή ανορεξία έχουν λανθασμένη εικόνα και αντίληψη του εαυτού τους και της εμφάνισης τους. Παρόλο, δηλαδή, που φτάνουν σε σημείο να είναι οστεώδεις, νιώθουν παχύσαρκοι και δεν αντιλαμβάνονται τις επικίνδυνες επιπτώσεις του πολύ χαμηλού βάρους στην υγεία τους.


Οι έρευνες δείχνουν, ότι οι διαταραχές πρόσληψης τροφής εμφανίζονται συνήθως στα κορίτσια ηλικίας 12-17 ετών και στις νεαρές γυναίκες με ηλικία 18 έως 24 ετών. Είναι πιο σπάνια η εμφάνιση τους σε ηλικία άνω των 40. Επομένως, είναι πολύ ξεκάθαρη η συσχέτιση της νευρικής ανορεξίας με το φύλο και την ηλικία. Να προστεθεί, επίσης, ότι η ανορεξία είναι πιο συχνή σε πληθυσμούς, στους οποίους ο αυστηρός έλεγχος βάρους είναι επιβεβλημένος (μοντέλα, χορεύτριες, αθλητές).

Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της Ανορεξίας;

Το πρώτο και βασικότερο είναι η μη αναγνώριση του προβλήματος και η άρνηση στην αναζήτηση βοήθειας. Τώρα, πιο εξειδικευμένα και ενδεικτικά στην συνέχεια αναφέρονται μερικά από τα χαρακτηριστικά στοιχεία, που παρατηρούνται στους πάσχοντες, όπως:
  • Παθολογική διατροφική συμπεριφορά. Αυστηρές και εξαντλητικές δίαιτες, υπερκατανάλωση τροφών σε σύντομο χρονικό διάστημα και πρόκληση εμετού στη συνέχεια λόγω ενοχών, αποφυγή γευμάτων ή πέταμα φαγητού κρυφά, άρνηση του αισθήματος της πείνας, ιδιόρρυθμες διατροφικές συνήθειες (π.χ. το κρύψιμο του φαγητού στο σπίτι).
  • Διαστρέβλωση και κακοποίηση της εικόνας και της εμφάνισης του σώματος. Το άτομο δεν έχει ρεαλιστική αντίληψη και εικόνα του εαυτού του. Νομίζει, ότι είναι "χοντρό", ενώ είναι ελλιποβαρές. Επιπλέον, η μη υγιής διατροφική συμπεριφορά προκαλεί άσχημες επιπτώσεις στην εικόνα του σώματος, όπως το δέρμα γίνεται θαμπό, αφυδατώνεται, τα μαλλιά εξασθενούν, τα δόντια καταστρέφονται, κ.ο.κ.
  • Λανθασμένη χρήση γυμναστικής και άσκησης. Ενώ η γυμναστική είναι σύμμαχος της υγείας, το άτομο με νευρική ανορεξία αναλώνεται καθημερινά σε εξουθενωτικές σωματικές ασκήσεις για το κάψιμο θερμίδων.
  • Κοινωνική απομόνωση. Το άτομο δεν αναπτύσσει διαπροσωπικές σχέσεις, αποφεύγει κάθε κοινωνική δραστηριότητα που μπορεί να συσχετίζεται με το φαγητό, εμφανίζει μειωμένο σεξουαλικό ενδιαφέρον.
  • Αρνητική συναισθηματική φόρτιση. Συνήθως, ο πάσχων γεμίζει με φόβο και ανησυχία για το βάρος του, ενοχοποιείται έντονα όταν τρώει, αισθάνεται απαισιόδοξα, είναι ευερέθιστο και έχει έντονη ανάγκη για έλεγχο του εαυτού και του περιβάλλοντος του.
  • Σωματικές δυσλειτουργίες. Αφυδάτωση, καρδιακά προβλήματα (υπόταση, ταχυκαρδία, αρρυθμία κ.α), οστεοπόρωση, αμηνόρροια στις γυναίκες, γαστρεντερολογικά προβλήματα, κόπωση, ζαλάδες, έντονη τριχόπτωση, αϋπνία, κατεστραμμένη οδοντοστοιχία, αναπαραγωγική δυσλειτουργία.
Πρέπει να τονιστεί, ότι μόνο ένας ειδικός στον χώρο της ψυχικής υγείας είναι σε θέση να διαγνώσει την συγκεκριμένη διαταραχή και καλό θα ήταν να μην βάζουμε εύκολα ταμπέλες, χωρίς να έχει  πρώτα εξακριβωθεί από έναν επαγγελματία. Η κάθε περίπτωση είναι μοναδική, για αυτό και είναι σώφρον να ζητάμε την καθοδήγηση του ειδικού και να μην βγάζουμε συμπεράσματα και διαγνώσεις πίσω από έναν υπολογιστή και βιβλίο. Οι παραπάνω πληροφορίες είναι σε θέση απλά να μας προβληματίσουν και να μας κινητοποιήσουν, για να ανατρέξουμε προς την λύση και την βοήθεια.

   Αθανασιάδου Μαρία - Ψυχολόγος
www.psyxologiki-ypostirixi.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου