Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Τα 7 είδη των Ερωτικών Σχέσεων

"'Ερωτας"....από τα πιο όμορφα συναισθήματα, που ενίοτε και σε πολλούς ανθρώπους έχει αφήσει πικρή γεύση και σημάδια πόνου και απογοήτευσης...! Έχετε ποτέ αναρωτηθεί με ποιον τρόπο στη ζωή σας έχετε ερωτευτεί; Υπάρχουν πολλοί τρόποι και διαφορετικές χροιές του έρωτα και αυτό είναι εμφανές κοιτώντας και στην προσωπική μας ζωή και στις ζωές των γύρω μας.

Σύμφωνα με τον Ψυχολόγο Robert Sternberg, υπάρχουν τρία συστατικά στο εσωτερικό του ερωτικού συναισθήματος: 1) Συναισθηματικό δέσιμο, σύνδεση, εγγύτητα (Intimacy) 2) Πάθος, φυσική έλξη, σεξουαλικότητα (Passion) 3) Δέσμευση (Commitment). Μέσα από την σύνθεση αυτών των στοιχείων προκύπτουν τα εξής είδη ερωτικής σχέσης:


Σχέση Συμπάθειας
Δεν εμπεριέχει Πάθος και μακροπρόθεσμη Δέσμευση, αλλά βασίζεται στην αποδοχή, στην αμοιβαία συμπάθεια και έχει έντονο το Συναισθηματικό δέσιμο

Σχέση Πάθους (Ξελόγιασμα)
Είναι σχέση καθαρού Πάθους. Οι ρομαντικές σχέσεις δύναται να ξεκινήσουν με Πάθος και να μετατραπούν στην πορεία σε ρομαντικούς έρωτες, καθώς θα εισέλθει το Συναισθηματικό δέσιμο στο ζευγάρι. Εάν δεν έλθει η Δέσμευση στον συγκεκριμένο έρωτα, πολύ πιθανόν το ξελόγιασμα να χαθεί στο πέρασμα του χρόνου.

Άδεια Αγάπη (Empty Love)
Χαρακτηρίζεται από Δέσμευση, αλλά χωρίς Συναισθηματικό δέσιμο και Πάθος. Συνήθως είναι οι σχέσεις που δημιουργούνται μέσω συνοικεσίων και αναγκαστικών επιλογών, που καθορίζονται από τις κοινωνικές επιταγές. Δεν αποκλείεται, όμως, στην πορεία να πάρουν άλλη μορφή, εφόσον υπεισέλθουν και οι άλλοι δύο παράγοντες.

Ρομαντικός Έρωτας
Δημιουργείται μέσα από το Συναισθηματικό δέσιμο και την έξαρση του Πάθους.

Συντροφική Αγάπη
Είναι η Συναισθηματική αλλά σωματικά χωρίς Πάθος Αγάπη, που είναι πιο δυνατή από την φιλία, γιατί είναι πιο ισχυρό το στοιχείο της μακροπρόθεσμης Δέσμευσης. Πρόκειται για τις σχέσεις, στις οποίες έχει περάσει η έντονη σεξουαλική επιθυμία και μεγαλύτερη βαρύτητα δίνεται στην στοργή και στην βαθιά Δέσμευση

Άμυαλος Έρωτας
Ο έρωτας που καταλήγει σε γάμο μετά από ένα τεράστιο και δυνατό φλερτ, που δεν χαρακτηρίζεται από την έντονη Συναισθηματική σύνδεση, αλλά από το Πάθος. Το σεξ δεν έρχεται να καλύψει προβλήματα Δέσμευσης και δεν εξαναγκάζεται κανένας να συναινέσει σεξουαλικά. Συνήθως, αυτού του είδους οι έρωτες καταλήγουν σε σχέση Άδειας Αγάπης.

Ολοκληρωμένος Έρωτας
Πρόκειται για την ιδανική μορφή Έρωτα, η οποία αποτελεί και την βάση μίας ιδανικής ερωτικής σχέσης. Σύμφωνα με τον Sternberg τα ζευγάρια αυτά μπορούν και θέλουν να κάνουν καταπληκτικό σεξ και μετά από 15 χρόνια σχέσης, δεν μπορούν να φανταστούν την ζωή τους να την απολαμβάνουν στο πλευρό κάποιου άλλου συντρόφου, λύνουν τις διαφωνίες τους με σεβασμό και εκτίμηση ο ένας στο πρόσωπο του άλλου. Ο Sternberg τονίζει, ότι όσο ωραίο και ιδανικό είναι να βρεις και να ζήσεις έναν Ολοκληρωμένο Έρωτα, άλλο τόσο δύσκολο και επίπονο είναι να τον διατηρήσεις. 

Δεν είναι μόνο σημαντικό να υπάρχουν σε ισορροπία και τα τρία συστατικά του Έρωτα....αλλά πρέπει να βρίσκονται σε συνεχή δράση και έκφραση...!! Δεν αρκεί μόνο να νιώθεις....αλλά και να εκφράζεις το Συναισθηματικό δέσιμο, το Πάθος και την Δέσμευση σου προς το έτερον ήμισυ..!!



   Αθανασιάδου Μαρία - Ψυχολόγος
www.psyxologiki-ypostirixi.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου