Κυριακή 8 Ιουλίου 2018

Μην Ενοχλείτε!

Εσύ πιστεύεις, ότι σέβεσαι την διαφορετικότητα των ανθρώπων; Είσαι από εκείνους, που επιτρέπουν στους άλλους να έχουν απόψεις και μία στάση ζωής αρκετά μακριά από την δική σου; Ή πασχίζεις να φέρεις στα δικά σου μέτρα το παιδί σου, τον/την σύντροφο σου, τους φίλους σου, τους συνεργάτες σου; Ερωτήματα που όλοι μας θα ήταν καλό να θέσουμε στον εαυτό μας! Πολλές φορές χωρίς να το καταλαβαίνουμε γινόμαστε επικριτικοί, αφοριστικοί και απόλυτοι εκφράζοντας την γνώμη μας και υπερασπιζόμενοι το δίκαιο αυτής. Ενοχλούμε με την συμπεριφορά μας και παρεμβαίνουμε στον προσωπικό χώρο των ανθρώπων δίπλα μας. Επειδή είναι κοντά μας, δεν αντέχουμε να μην συμφωνούν μαζί μας και πασχίζουμε να τους βάλουμε με βία στην δική μας ματιά.

Δεν έχουμε δικαιώματα στην προσωπική ζωή κανενός! Ας είναι και το "δημιούργημα" μας, το παιδί μας, που το αγαπάμε με όλη μας την ψυχή και θέλουμε μόνο το καλό του. Έχει ή δεν έχει την δική του φωνή, ψυχή; Δεν είναι κλώνος μας, αλλά μία ξεχωριστή οντότητα, η οποία έχει την δική της προσωπικότητα με αρκετά στοιχεία από εμάς. Αυτά που επιλέγει εκείνο, για να πορευθεί. Εμείς θα επιλέξουμε τις επιθυμίες του και τις ανάγκες του; Μην ενοχλείτε! Δώστε άπειρες συμβουλές και απόψεις, αλλά με την πρόθεση να ακουστούν και μόνο, όχι να επιβληθούν. Εσάς θα σας άρεσε κάποιος άλλος να αποφασίζει εξ ονόματος σας; Θα ήσασταν ήσυχοι με αυτή την διαδικασία;

Κανένας δεν θα σας αποδεχθεί, δεν θα σας αγαπήσει και εκτιμήσει με την ενοχλητική παρέμβαση στην ζωή τους. Όταν επιλέγετε έναν σύντροφο ή έναν συνεργάτη, σιγά σιγά τον μαθαίνετε και γνωρίζετε τα στοιχεία της προσωπικότητας του. Για κάποια από αυτά είστε σίγουρα ικανοποιημένοι. Για κάποια άλλα όχι. Πόσο ενοχλητικό είναι να πασχίζετε να τα αλλάξετε με το ζόρι. Έτσι για να μην είναι παραφωνία στην σχέση σας και σας χαλάνε την ηρεμία. Ξεχνάτε, όμως, ότι αυτός ο άνθρωπος δεν φύτρωσε ξαφνικά στην ζωή σας. Υπήρχε και πριν από εσάς και είναι επιλογή του να συμπεριφέρεται με τον τρόπο, που εσάς δεν σας αρέσει. Ξεχνάτε, ότι εάν εκείνος δεν επιθυμεί να αλλάξει, δεν θα αλλάξει επί της ουσίας για εσάς. Ενοχλώντας τον με την γκρίνια, την επίκριση και τα παράπονα, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να τον απομακρύνετε από την ζωή σας και να καλλιεργήσει αρνητικά συναισθήματα για την δική σας προσωπικότητα. 

Αφήστε τον κόσμο ήσυχο! Να εκφράζετε την άποψη και το συναίσθημα, που αναπτύσσεται μέσα στην ψυχή σας, όχι με την προσδοκία να γίνει "Κανόνας" για τους άλλους. Όποιος το επιθυμεί πραγματικά, κάτι θα κρατήσει από όλα αυτά. Κάποιοι θα βοηθηθούν, κάποιοι άλλοι όχι. Γεννιόμαστε από τον ίδιο τον Δημιουργό της Ζωής, για να είμαστε Ελεύθεροι. Κανένας δεν ανήκει σε κανέναν. Δεν μπορούμε να ταιριάζουμε με όλους και να συμπορευόμαστε με αρμονία. Αυτή είναι η φυσιολογικότητα της ζωής. Όχι το να προσπαθούμε με το στανιό να κολλάμε κομμάτια, που βρίσκουν στις γωνίες. Δώστε μία ωραία συμβουλή στο παιδί σας, πριν βγει έξω και αφήστε το να "ξεσκάσει". Εμπιστευθείτε την δουλειά, που ήδη έχετε κάνει με εκείνο. Σίγουρα θα χτυπήσει, θα πληγωθεί, θα πέσει σε κάποιο λάθος. Με την αυταρχικότητα και τις φοβίες, δεν το προστατεύετε από την ζωή. Επιτρέψτε στον/στην σύζυγο να έχει άλλη οπτική στα πράγματα. Μην προσπαθείτε να σπάσετε την κοσμοθεωρία του/της. Δεν απειλήστε από αυτήν, αλλά από την έλλειψη σεβασμού που έχετε μεταξύ σας. Δεν συμφωνείτε με έναν φίλο σε ένα ζήτημα; Δεν υπάρχει λόγος να τον κατακρεουργείτε με τις ειρωνείες και τις κακές κριτικές. Προσπαθήστε να βρείτε μία χρυσή τομή στα πράγματα. 

Σταματήστε να κρίνετε τις ζωές των άλλων! Κοιτάξτε την δική σας με ποιον τρόπο θέλετε να την ορίσετε καλύτερα. Δεν είναι ό,τι πιο συνετό να ξεχνάτε τους καημούς σας ασχολούμενοι με τα λάθη των υπολοίπων. Ακούγεται μεγάλη φυγοπονία και ανευθυνότητα να παίρνετε κουράγιο μέσα από τα την τρωτότητα της ανθρωπότητας. Ουσιαστική βοήθεια δίνουμε μόνο, όταν μας ζητιέται και μόνο όταν αγκαλιάζουμε το πρόβλημα του άλλου με απόλυτο σεβασμό.

         Αθανασιάδου Μαρία - Ψυχολόγος
     www.psyxologiki-ypostirixi.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου