Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Επαγγελματική Εξουθένωση...ποια είναι τα συμπτώματα της και πως την διαχειριζόμαστε

Πρόκειται για την συναισθηματική μας εξάντληση και την αδιαφορία απέναντι στην δουλειά μας. Η ιδέα ότι θα πάμε αύριο το πρωί στην εργασία μας, μπορεί να μας τρομάζει, να μας προκαλεί ένα είδος μουδιάσματος...Δεν έχουμε ενθουσιασμό, έχουμε χάσει πλέον το "μεράκι" μας, κάνουμε διαρκώς λάθη και γυρνώντας στο σπίτι αισθανόμαστε κουρασμένοι, στρεσαρισμένοι και χωρίς ίχνος ενέργειας. Η εξάντληση αυτή δεν είναι βραχυπρόθεσμη. Αντιθέτως, κλιμακώνεται σταδιακά και επεκτείνεται και σε άλλους τομείς της καθημερινότητας μας. Το αρχικό βήμα για την αντιμετώπιση του Συνδρόμου της Επαγγελματικής Εξουθένωσης είναι η αναγνώριση των συμπτωμάτων.



Ποια είναι αυτά; 
Δεν είναι απαραίτητο οι εργαζόμενοι να εκδηλώνουν τα ίδια και όλα τα συμπτώματα από αυτά που θα αναφερθούν στη συνέχεια.
Εντούτοις, τα σημαντικότερα από αυτά με βάση την παγκόσμια βιβλιογραφία είναι: Σωματική εξάντληση/κούραση, Κατάθλιψη, Αϋπνία ή υπερβολικός ύπνος, Πονοκέφαλοι, Γαστρεντερολογικά προβλήματα,  Αύξηση ή μείωση βάρους, Υπερένταση, Σεξουαλική δυσλειτουργία, Αίσθηση ματαιότητας, Αδυναμία αντιμετώπισης ανεπιθύμητων καταστάσεων, Μειωμένη αυτοπεποίθηση, Εκνευρισμός, Αδυναμία λήψης αποφάσεων, Αισθήματα ενοχής, Χαμηλή εργασιακή απόδοση, Μειωμένη επικοινωνία, Έλλειψη ενθουσιασμού για την εργασία, Αυξημένες οικογενειακές συγκρούσεις, Υπερβολική χρήση αλκοόλ, Αυξημένα παράπονα για την εργασία.  

Πως αντιμετωπίζεται;

Μερικές χρήσιμες συμβουλές:
  • Αναγνωρίστε και αποδεχθείτε την ύπαρξη της επαγγελματικής εξουθένωσης στη ζωή σας.
  • Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα "χαλαρωτικό τελετουργικό".
  • Βάλτε στη ζωή σας δραστηριότητες, που σας χαλαρώνουν και σας αποσπούν την προσοχή από τα καθημερινά προβλήματα της εργασίας.
  • Αποκτήστε έναν υγιεινό τρόπο διατροφής και άσκησης.
  • Δώστε βαρύτητα στην ξεκούραση και στον ύπνο σας.
  • Βάλτε όρια και ενισχύστε την διεκδικητικότητα σας (να υπάρχει και το "όχι" στο καθημερινό σας λεξιλόγιο, ούτως ώστε το "ναι" να υφίσταται σε αυτά που πραγματικά θέλετε και μπορείτε να κάνετε).
  • Επιτρέψτε στον εαυτό σας να πραγματοποιεί "διαλείμματα", όταν αισθάνεται την συναισθηματική και την σωματική εξάντληση.
  • Μάθετε να διαχειρίζεστε το στρες, για να ανακτήσετε την ισορροπία σας.
  • Γίνετε πιο ενεργητικοί στην έκφραση των δυσκολιών, που αντιμετωπίζετε στην δουλειά σας.
  • Ζητήστε νέα καθήκοντα.
  • Πάρτε άδεια, για να απομακρυνθείτε για λίγο από την κατάσταση που σας πιέζει και ταυτόχρονα δείτε την δυσκολία από άλλη οπτική γωνία λιγότερο επιφορτισμένη συναισθηματικά.
Όσο και να αγαπάμε την δουλειά μας....όλοι μας έστω και  για μία φορά επιτρέπεται να βιώσουμε την εξουθένωση στον εργασιακό μας χώρο. Δεν είναι ντροπή, δεν μας "στιγματίζει", δεν πρέπει να μας προκαλεί ενοχές και δεν είναι κάτι που δεν ξεπερνιέται. Το πρώτο βήμα είναι η αναγνώριση, η αποδοχή και στη συνέχεια, εφόσον υπάρχει επιθυμία αλλαγής, κάνουμε τις απαραίτητες προσπάθειες και αναζητούμε βοήθεια σε αυτό!



   Αθανασιάδου Μαρία - Ψυχολόγος
www.psyxologiki-ypostirixi.blogspot.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου