Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Να αφήνουμε τα Παιδιά μας στον Παππού και την Γιαγιά;


Ανεκτίμητης αξίας ο χρόνος μαζί με τον Παππού και την Γιαγιά. Και ποιος δεν θυμάται τις ώρες εκείνες μαζί τους ...; Τα φαγητά της Γιαγιάς ... Τα παιχνίδια με τον Παππού ...  Οι Γονείς, όμως, πάντα αναρωτιούνται, εάν κάνουν καλά, που αφήνουν τα Παιδιά τους μαζί με τους Πατρικούς τους Γονείς, ειδικά όταν εργάζονται πολλές ώρες και οι δύο και κάποιος πρέπει να τα προσέχει καθημερινά. 
Η αμφιβολία έγκειται στον Φόβο να μην παραβιαστούν τα πολύτιμα 'Ορια των δύο Οικογενειών. Υπάρχει η αντίληψη, ότι οι Παππούδες και οι Γιαγιάδες "κακομαθαίνουν" τα Παιδιά και ανακατεύονται εύκολα στον τρόπο ανατροφής εκείνων παίζοντας ένα παιχνίδι ανταγωνισμού και εξουσίας με τους Γονείς. Είναι Αλήθεια ... αλλά δεν ισχύει μόνο αυτό, γιατί είναι η μία πλευρά του νομίσματος. 

Ποιες είναι τελικά οι δύο όψεις του νομίσματος μεγαλώνοντας τα Παιδιά με την βοήθεια των Γονιών μας;

Τα Παιδιά έχουν να κερδίσουν από Ωριμότητα και Εμπειρίες Ζωής
Τα Παιδιά αυτό που θέλουν είναι να εισπράττουν Αγάπη και Αποδοχή. Ο τρόπος, που αυτά τα αγαθά θα τους δίνονται, αποφασίζεται από τους Γονείς, οι οποίοι κάνουν κοινωνούς σε αυτό τον Παππού και την Γιαγιά. Τι πιο ωραίο για ένα Παιδί να λαμβάνει Στοργή και Φροντίδα από όσο γίνεται περισσότερα άτομα. Πολύ σημαντικό είναι, επίσης, ότι τα Παιδιά μαθαίνουν να προσαρμόζονται σε διάφορες συνθήκες, γίνονται περισσότερο κοινωνικά και ευέλικτα και αισθάνονται την σιγουριά, ότι η Οικογενειακή Ιστορία έχει μία συνέχεια. Συνδέουν σημαντικές και δυνατές προσωπικές στιγμές μαζί τους, όπως τις βόλτες στο πάρκο, το διάβασμα ενός παραμυθιού, τις διακοπές, κ.ο.κ. Από την άλλη πλευρά ο Παππούς και η Γιαγιά αισθάνονται με αυτόν τον τρόπο, ότι συνεισφέρουν και εκείνοι στο μεγάλωμα των εγγονιών τους ... δέσιμο αδιαπραγμάτευτο, γιατί είναι απομακρυσμένο από τις έντονες ευθύνες και τα προβλήματα, που είχε η ανατροφή των δικών τους Παιδιών. Τους δίνεται η ευκαιρία να επανορθώσουν για τα λάθη του παρελθόντος. Στέκονται με δέος  και καμάρι μπροστά στα Παιδιά των δικών τους Παιδιών .. γιατί και αυτό τους θυμίζει, ότι ήταν κάποτε και εκείνοι Γονείς φέρνοντας τους αντιμέτωπους με τις προσωπικές τους γλυκόπικρες αναμνήσεις..!!

Τα Παιδιά ενδεχομένως να διχαστούν και να μπερδευτούν, εάν οι Γονείς δεν είναι ξεκάθαροι από πριν στον τρόπο που θέλουν να εμπλέξουν τον Παππού και την Γιαγιά στο μεγάλωμα τους
Εφόσον δεν υπάρχει άλλη πηγή υποστήριξης στην Φύλαξη των Παιδιών, τότε θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στα εξής σημεία:
  1. Μην ξεχνάτε, ότι ο Παππούς και η Γιαγιά ανήκουν δύο γενιές πίσω και οι απόψεις τους σε σχέση με την ανατροφή ενός Παιδιού δεν είναι δυνατόν να συμβαδίζουν με τις δικές σας. Δείξτε σεβασμό και κατανόηση, για να απαιτήσετε και εσείς με την σειρά σας το ίδιο από εκείνους. Οι παρεξηγήσεις συμβαίνουν, όταν δεν θέλουμε να έχουμε επίγνωση και αποδοχή της παραπάνω πραγματικότητας.
  2. Πριν πάρετε κάποια απόφαση, αρχικά συζητείστε μαζί τους, εάν έχουν την επιθυμία και την πρόθεση να σας βοηθήσουν με την Φύλαξη των Παιδιών. Είναι πολύ σημαντικό, να τους δώσετε τον χρόνο να το επεξεργαστούν καλά μεταξύ τους, πριν σας απαντήσουν.
  3. Η απόφαση ως Ζευγάρι να αφήσετε τα Παιδιά σας στους Πατρικούς σας Γονείς πρέπει να είναι από κοινού και να έχετε σκεφτεί μαζί τους Κανόνες για την εύρυθμη συνεργασία μαζί τους. Αυτοί οι Κανόνες έχουν να κάνουν με την κάλυψη των βασικών αναγκών, όπως είναι το τι θα τρώει το Παιδί, τι ώρες είναι καλό να κοιμάται, με ποια παιχνίδια θέλετε να ασχολείται, κ.ο.κ. Προσοχή .. αυτό δεν σημαίνει, ότι θα απαγορεύονται οι πρωτοβουλίες στον Παππού και την Γιαγιά, αλλά θα πρέπει να είναι στα επιτρεπτά όρια, που εσείς θα τους θέσετε. Τους δείχνετε εμπιστοσύνη, γιατί άλλωστε διαθέτουν εμπειρία, αλλά με τον τρόπο σας τους δείχνετε παράλληλα τις δικές σας προσωπικές διαφοροποιήσεις στην ανατροφή των δικών σας Παιδιών.
  4. Ξεκαθαρίζετε, ότι την πλήρη ευθύνη για τα Παιδιά την έχετε εσείς ως Γονείς, για αυτό τον λόγο τους ζητάτε να σας ενημερώνουν για ό,τι καινούριο ενδεχομένως μπορεί να προκύψει μέσα στην ημέρα.
  5. Μην τους αποπαίρνετε, εάν εντοπίσετε σημάδια "κακομάθησης". Εξηγείστε τους με ωραίο τρόπο τους λόγους, που δεν επιθυμείτε να ξαναγίνει αυτό.
  6. Θέστε αυστηρά όρια στο πως θα παρεμβαίνουν στον τρόπο διαχείρισης των Οικογενειακών σας ζητημάτων. Το ότι σας βοηθούν να μεγαλώσετε τα Παιδιά σας, δεν πρέπει να συνεπάγεται, ότι μπορούν να αποφασίζουν εκείνοι για το δικό σας σπιτικό. Δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά είναι και η ουσία της συγκεκριμένης συνεργασίας και σχέσης. Για να μην λαμβάνετε επιθέσεις χωρίς λόγο, αρχικά κατανοήστε την φυσιολογικότητα ενός τέτοιου μπερδέματος. Χωρίς θυμό και ενοχή  μπορείτε να μένετε σταθεροί στις δικές σας προσωπικές αποφάσεις και να έχετε πάντα εσείς ξεκάθαρο στο μυαλό σας, ότι είστε δύο ξεχωριστές Οικογένειες και όχι μία.
  7. Δώστε τους χρόνο και εκείνοι να αναπνεύσουν και να κάνουν πράγματα για τους ίδιους. Μην εκμεταλλευτείτε την ανεκτικότητα και την δοτικότητα τους. Υπενθυμίστε αρχικά σε εσάς και μετά σε εκείνους, ότι εσείς είστε οι Γονείς και αφήστε τους, έστω και με το ζόρι να ασχοληθούν με την δική τους σχέση.
  8. Καλλιεργήστε κοντινότητα και επικοινωνία μεταξύ σας ως Ζευγάρι. Το πιο σημαντικό απ' όλα είναι να συμφωνείτε ως Γονείς και ως Ανδρόγυνο στο πως θέλετε να μεγαλώσετε τα παιδιά σας και να βάζετε κοινά όρια και στις δύο Πατρικές Οικογένειες
   
    Αθανασιάδου Μαρία - Ψυχολόγος
www.psyxologiki-ypostirixi.blogspot.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου