Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

Κατάλληλη Επιλογή Συντρόφου: 10 χρήσιμες Κατευθύνσεις


Το να επιλέξει κανείς τον κατάλληλο Σύντροφο, για τους κατάλληλους λόγους, την κατάλληλη στιγμή ... είναι μία "τέχνη", που δυστυχώς δεν την διαθέτουμε απόλυτα οι περισσότεροι. Αυτό αποδεικνύεται αυτομάτως από την συνεχόμενα αυξητική πορεία των διαζυγίων και από το γεγονός, ότι το κυρίαρχο θέμα συζήτησης στις κοινωνικές συναθροίσεις είναι τα "σχεσιακά προβλήματα"

Ένας παράγοντας που δεν μας βοηθά στην καταλληλότερη για εμάς συντροφική επιλογή είναι ότι δεν γνωρίζουμε καλά τον εαυτό μας. Δεν έχουμε καλή επαφή μαζί του μεγαλώνοντας και μαθαίνοντας μέσα από τις εμπειρίες μας. Οι σχέσεις και οι γνωριμίες, που κάνουμε σε ερωτικό επίπεδο, θα έπρεπε να μας οδηγούν πιο κοντά σε συνειδητοποιήσεις για το τι αποζητάμε στην συντροφικότητα. Πολύ συχνά αναγνωρίζουμε πως άλλα πράγματα επιθυμούμε και άλλες επιλογές στο τέλος κάνουμε. Αυτό δείχνει μία αντιφατικότητα. Κάπου έχουμε χαθεί στην πορεία, στην διαδρομή της συναισθηματικής μας ενηλικίωσης.

Τι είναι καλό να έχουμε κατά νου πριν επιλέξουμε έναν Σύντροφο;

1. Να μην κάνουμε Επιλογές με βάση τους φόβους μας: Γιατί μένουμε συνήθως σε μία σχέση, που μας δυστυχεί ή επιλέγουμε γρήγορα γρήγορα κάποιον Σύντροφο χωρίς δεύτερες σκέψεις; Συνήθως, γιατί θέλουμε να καλύψουμε την μοναξιά μας. Δεν αντέχουμε τον εαυτό μας μόνο του, τον φοβόμαστε στην ερωτική του απραξία και προσπαθούμε να τον ξεγελάσουμε κάνοντας αψυχολόγητες επιλογές. Το συναισθηματικό "νταλαβέρι" μας κρατά ζωντανούς, ακόμα κι αν είναι ανούσιο ή επώδυνο.

2. Να μην υπερ-επενδύσουμε σε μία Σχέση με το "καλώς όρισες": Ο ενθουσιασμός μας ή ακόμα και η μεγάλη έλλειψη συντροφικότητας μας οδηγεί αρκετά συχνά να ξεκινάμε μία σχέση επενδύοντας σε αυτή τα πάντα. Νιώθουμε διογκωμένα συναισθήματα έρωτα και πάθους, νομίζουμε ότι "αγαπάμε" και είμαστε σίγουροι για τον άλλο. Μα πως μπορεί να γίνει αυτό έτσι ξαφνικά; Από την στιγμή που δεν τον/την έχεις ζήσει, δεν έχετε τριφτεί στην καθημερινότητα, πως μπορείς να διαθέτεις απόλυτη σιγουριά  για την σχέση; Χρειάζεται χρόνος και πολλές κοινές εμπειρίες, για να καταλάβεις την καταλληλότητα του Συντρόφου. Για αυτό και κάποια στιγμή "ως δια μαγείας" πέφτει η χρυσόσκονη του πάθους σιγά σιγά και εκεί αποκαλύπτονται όλα. Όταν, όμως, έχεις βάλει τον εαυτό σου και τον άλλο στον έβδομο ουρανό, μετά η πτώση είναι επώδυνη. Η δέσμευση είναι κάτι που απαιτεί χρόνο, υπομονή και να είμαστε προσγειωμένοι στην πραγματικότητα.

3. Να δίνουμε ευκαιρία στον εαυτό μας να γνωρίζει και άτομα εκτός του συνηθισμένου πεδίου ενδιαφέροντος: Είναι πιο ασφαλές να γοητευόμαστε από τον άλλο σταδιακά γνωρίζοντας πτυχές του χαρακτήρα και της συμπεριφοράς του. Πολλές φορές αυτό που μας ελκύει αυτόματα, δεν είναι και η αντικειμενική πηγή ευτυχίας μας. Γοητευόμαστε από το μυστήριο, αλλά δεν είμαστε χαρούμενοι πάντα από τους ανθρώπους, που αφήνουν τα πράγματα να αιωρούνται. Ας δώσουμε, λοιπόν, την ευκαιρία να γνωρίσουμε και να γοητευτούμε και από άτομα που είναι περισσότερο ξεκάθαροι και συγκεκριμένοι στο τι θέλουν και τι ζητάνε. Που ξέρετε; Μπορεί αυτό τελικά να μας εξιτάρει πολύ περισσότερο!

4. Να πετάξουμε τις λίστες με τα χαρακτηριστικά, που θέλουμε να έχει ο άλλος/η άλλη: Ας μην περιορίζουμε το πεδίο ενδιαφέροντος μας σε συγκεκριμένα μόνο στοιχεία. Είναι κάποια βασικά, αλλά μπορεί για παράδειγμα να λέμε τώρα, ότι προτιμάμε να είναι ο εν δυνάμει σύντροφος ψηλός  και να γνωρίσουμε σύντομα κάποιον αρκετά κοντύτερο και να ξετρελαθούμε. Όλα είναι σχετικά. Το ζήτημα είναι το τι θα σου βγάλει η κάθε γνωριμία. Η γοητεία είναι σύνθεση μοναδικών πραγμάτων και όχι λίστα σούπερ μάρκετ.

5. Να δώσουμε προτεραιότητα στα χαρακτηριστικά μίας καλής συνεργασίας: Αυτά είναι η κατανόηση, η τιμιότητα, η ειλικρίνεια, η αξιοπιστία, η ευγένεια, η συναισθηματική γενναιοδωρία. Εάν τα βρείτε αυτά σε κάποιον άνθρωπο, μην τον απορρίψετε άμεσα επειδή δεν ανήκει στην κατηγορία του τύπου ,που συνήθως σας αρέσει.

6. Να μην επιτρέψουμε στην λαγνεία και στο πάθος να είναι οι κατεξοχήν οδηγοί μας: Το πάθος είναι πολύ σημαντικό, γιατί μας αναζωογονεί και συναισθηματικά και ερωτικά. Αλλά δεν είναι συνετό να αποτελεί το κατεξοχήν κριτήριο επιλογής συντρόφου. Η χημεία ανάμεσα σε δύο ανθρώπους είναι "μαγική", γιατί δεν εξηγείται με λόγια και γιατί δεν συμβαίνει πολύ συχνά. Ας την αξιοποιήσουμε, όταν μας προκύπτει, αλλά χωρίς να μας τυφλώνει και να μας κάνει να ανεχόμαστε καταστάσεις, που μας δυσανασχετούν.

7. Να μην μπερδεύουμε τις έντονες συναισθηματικές μεταπτώσεις με τον αληθινό έρωτα: Αυτό συνήθως αποκαλείται ερωτική εμμονή και όχι έρωτας. Να εξαρτάται η διάθεση μας από την συμπεριφορά του Συντρόφου. Μας παίρνει τηλέφωνο να βρεθούμε, πετάμε στα ουράνια. Την επόμενη φορά μας απορρίπτει, απομακρύνεται συναισθηματικά, εμείς πέφτουμε στα πατώματα. Η συναισθηματική μας κατάσταση δείχνει αντιφατική και "τρελή", αλλά επί της ουσίας δεν είμαστε εμείς "τρελοί" για τον άλλο.

8. Να βρούμε κάποιον που μπορούμε να είμαστε αληθινοί: Ακούγεται πολύ δύσκολο και κλισέ. Αλλά ειλικρινά είναι αυτό που θα μας κάνει να αισθανόμαστε την Σχέση καταφύγιο και όχι πεδίο μάχης ή υποκριτικής.

9. Να μην παραμένουμε σε μία κατάσταση, που αποδεδειγμένα δεν αλλάζει: Το περισσότερο που μένουμε σε μία σχέση που μας δυστυχεί και είναι αντίθετη των αξιών μας, το περισσότερο είναι που χάνουμε τον εαυτό μας και την όποια ευκαιρία να είμαστε χαρούμενοι και ήρεμοι. Δεν μας συμφέρει να κοροϊδευόμαστε, γιατί το κόστος είναι ακριβό για εμάς τους ίδιους.

10. Να διασκεδάζουμε με όποιον τρόπο αρέσει στον καθένα: Περνώντας όμορφα στην καθημερινότητα και όντας καλά και ήρεμοι, είναι πιο πιθανό να επιλέξουμε κάτι κατάλληλο συντροφικά. Όταν δεν χαιρόμαστε την ζωή μας, έχουμε πολλά κενά και παράπονα, τότε είναι που γαντζωνόμαστε από τον οποιοδήποτε βρεθεί μπροστά μας, για να μας βγάλει από την μιζέρια και να μας δώσει νόημα στην ζωή.


      Αθανασιάδου Μαρία - Ψυχολόγος
  www.psyxologiki-ypostirixi.blogspot.gr






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου