Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017

"Αυτοεκτίμηση": Πως μπορούμε να την ενισχύσουμε;

Η χαμηλή Αυτοεκτίμηση είναι κάτι που ταλαιπωρεί και προβληματίζει πολλούς ανθρώπους. Αυτή έχει τις ρίζες της στην παιδική ηλικία και στον τρόπο μεγαλώματος από την οικογένεια και όλα τα σημαντικά κοινωνικά συστήματα, που μας περιβάλλουν. Όταν ενηλικιωνόμαστε, ενδεχομένως να παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες, όπως μία ασθένεια, η απώλεια εργασίας, ο τερματισμός μίας σχέσης και γενικότερα όταν αισθανόμαστε πως δεν έχουμε εμείς οι ίδιοι τον έλεγχο του εαυτού μας. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω, για να κάνουμε ένα restart στην διαμόρφωση της προσωπικότητας μας, αλλά αυτό που μπορούμε να καταφέρουμε όντας πλέον ενήλικες είναι να κάνουμε "σήμερα" μία καινούρια αρχή και να δώσουμε το τέλος που επιθυμούμε. Να γνωρίσουμε τον πραγματικό μας εαυτό και όχι αυτόν, που μας έμαθαν. 

Με ποιον τρόπο μπορούμε να κάνουμε μία αρχή στην ενδυνάμωση της Αυτοεκτίμησης μας;

1. Κάνε μία λίστα με τις δυνατότητες σου και με όσα έχεις καταφέρει: Όταν δεν αγαπάς τον εαυτό σου και δεν τον εμπιστεύεσαι, είναι κατανοητό πως θα κολλήσεις σε αυτή την προσπάθεια. Ζήτησε την βοήθεια και την καθοδήγηση από πολύ κοντινούς σου ανθρώπους, που γνωρίζουν καλά την πορεία σου. Να την διαβάζεις καθημερινά αυτή την λίστα και να την αναπροσαρμόζεις καθώς θα περνάει ο καιρός.

2. Σταμάτησε την συνεχόμενη εσωτερική κριτική: Είναι πολύ καλή η αυτοκριτική, όταν όμως δεν καταλήγει σε μία διαρκή αυτοτιμωρία. Η εσωτερική κριτική μας κάνει καλύτερους, όταν αναγνωρίζουμε τα λάθη μας και αξιώνουμε τον εαυτό μας να εξελιχθεί μέσα από αυτά. Όταν την χρησιμοποιούμε μόνο για να μας τιμωρήσουμε για τις στραβοτιμονιές, το μόνο που καταφέρνει είναι να μας πείθει ότι δεν αξίζουμε τίποτα.

3. Μην συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους: Είναι μάταιο να μπαίνουμε στο παιχνίδι της σύγκρισης, γιατί εκ των πραγμάτων πάντα θα υπάρχει το καλύτερο από εμάς, αλλά και το χειρότερο εκεί έξω. Η τελειότητα είναι ανέφικτη, όπως επίσης δεν γίνεται να συγκρίνουμε ανόμοιες ζωές μεταξύ τους. Για αυτό και είναι πιο ωφέλιμο να συγκρίνουμε τον εαυτό μας πάντα με τον εαυτό μας. Το πριν και το μετά. Επικεντρώσου σε σένα, στο τι ήσουν παλιά και το τι έχεις καταφέρει μέχρι σήμερα.

4. Υιοθέτησε συνήθειες έχοντας ως κίνητρο την φροντίδα του εαυτού: Βγάζε σιγά σιγά από την καθημερινότητα σου συνήθειες και ενασχολήσεις, που κάνουν κακό στην σωματική και ψυχική σου υγεία και άκουσε την εσωτερική σου φωνή για το τι θα μπορούσε να σου κάνει καλό. Τι πραγματικά σε ευχαριστεί, χωρίς να έχεις δεύτερες και τρίτες σκέψεις. Ξεκίνα από μία ασχολία και καθώς θα βλέπεις τα ευεργετικά αποτελέσματα, που θα έχει στην ψυχολογία σου, αυτό θα σου δώσει το κίνητρο να το συνεχίσεις και να το εμπλουτίσεις.

5. Κάνε μέσα στην ημέρα μικρά διαλείμματα διαλόγου με τον εαυτό σου: Έστω και για δύο λεπτά σταμάτησε το οτιδήποτε κάνεις, πάρε μία βαθιά ανάσα και κάνε την εξής σημαντική ερώτηση σε εσένα "Ποια είναι τα τρία σημαντικά πράγματα, που εκτιμάς στον εαυτό σου;". Αυτά τα πράγματα δεν χρειάζεται να είναι μεγάλα και φανταχτερά. Είναι, όμως, πολύ σημαντικό να τα ακούμε καθημερινά, γιατί μέσα στους τρελούς ρυθμούς της ζωής είναι μία ανάσα αναζωογόνησης για την ψυχολογία μας.

6. Προσπάθησε να χαλιναγωγήσεις την τελειομανία: Πολλές φορές η αυτοεκτίμηση μας πέφτει στον πάτο, γιατί θέτουμε πολύ υψηλά στάνταρντ για την ζωή μας. Πόσο μάταιο είναι ... Δεν υπάρχει το τέλειο, αλλά αυτό που υπάρχει είναι το "αρκετά καλό για εμάς". Η πραγματική ζωή δεν είναι σαπουνόπερα και το πιο σημαντικό ... εμείς οι άνθρωποι δεν είμαστε μηχανές. Η ανθρώπινη φύση είναι ατελής!

7. Εστιάσου μόνο σε ό,τι μπορείς να αλλάξεις: Δεν υπάρχει λόγος να καταναλώνεις ενέργεια στο να παιδεύεις το μυαλό σου για πράγματα, που δεν είναι στο χέρι σου να αλλάξουν. Αντιθέτως, ασχολήσου μόνο με εκείνα, που εσύ έχεις τον έλεγχο στην τροποποίηση τους και τα αποτελέσματα θα σε ανταμείψουν.

8. Κάνε παρέα με θετικούς και υποστηρικτικούς ανθρώπους: Επέλεξε να συναναστρέφεσαι λιγότερο με άτομα, που διακατέχονται από μία αγχωτική τελειομανία και είναι μη υποστηρικτικοί. Είναι καλύτερη και πιο ευεργετική επιρροή η συναναστροφή με ανθρώπους που πάνε καλά την ζωή τους, είναι θετικοί, αισιόδοξοι, έχουν καλούς τρόπους συμπεριφοράς. Δεν το καταλαβαίνεις άμεσα, αλλά η ανακούφιση είναι μεγάλη και θέλοντας και μη, ακολουθείς τα βήματα τους και εσύ.

9. Να είσαι και εσύ βοηθητικός και υποστηρικτικός: Όταν γίνεσαι χρήσιμος στους ανθρώπους, αυτομάτως λαμβάνεις και εσύ μία ικανοποίηση, ευχαρίστηση και "μπουστάρεται" η αυτοεκτίμηση σου. Το να βλέπεις τους άλλους να ενισχύονται μέσα από την δική σου συνεισφορά, αποδεικνύει και την δική σου σημαντικότητα.


     Αθανασιάδου Μαρία - Ψυχολόγος
 www.psyxologiki-ypostirixi.blogspot.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου