Ρωτήστε τον ειδικό



Σε αυτό το πεδίο μπορείτε να μοιραστείτε προσωπικές σκέψεις και προβληματισμούς, που έχετε  σε θέματα ψυχικής υγείας. 

Είμαι στη διάθεση σας μαζί με τους συνεργάτες μου να λύσουμε τις απορίες σας!

4 σχόλια:

  1. Ποιά η διαφορά μεταξύ Ψυχοθεραπείας & Συμβουλευτικής; Tι θα πρέπει να προσέχουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Συμβουλευτική ως παρέμβαση είναι βραχύχρονη και εστιάζεται σε κάτι συγκεκριμένο, που δυσκολεύει το άτομο την περίοδο, που θα αναζητήσει την βοήθεια ενός ειδικού.Για παράδειγμα, μία απώλεια, μία ασθένεια, διαχείριση σχέσης κ.ο.κ. Στην ψυχοθεραπεία ο θεραπευόμενος με την βοήθεια του θεραπευτή μπαίνει εις βάθος να καταλάβει τον εαυτό του στο σήμερα κάνοντας απίστευτες συνδέσεις με το παρελθόν, το παρόν,με βιώματα, με ανθρώπους. Τα αποτελέσματα της είναι πιο μακροπρόθεσμα, αλλά πιο σταθερά και δυνατά. Οι βάσεις, που μπαίνουν στον εσωτερικό μας κόσμο με την βοήθεια της ψυχοθεραπείας, είναι πιο γερές και δύναται να μας αλλάξουν την ζωή μας άρδην προς το καλύτερο!
    Αυτές είναι οι πιο σημαντικές διαφορές.Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι η επιλογή του θεραπευτή, που θα συντονίσει την συνεδρία συμβουλευτικής ή ψυχοθεραπείας. Είναι πολύ σημαντικό να επιλέξουμε καταρχήν έναν ειδικό, που να έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του στον Τομέα της Ψυχολογίας. Εάν επιθυμούμε να ακολουθήσουμε την οδό της ψυχοθεραπείας, καλούμαστε να αποφασίσουμε την κατεύθυνση που μας ταιριάζει περισσότερο, όπως είναι η ψυχανάλυση, η συστημική προσέγγιση, η γνωσιακή, συμπεριφοριστική, η ανθρωποκεντρική κ.ο.κ. Δυστυχώς, το κοινό δεν γνωρίζει λεπτομέρειες περί αυτού του θέματος, για αυτό τον λόγο θα υπάρξει άρθρο μου σύντομα στο Ιστολόγιο, στο οποίο θα αναφέρω τα βασικά χαρακτηριστικά των βασικότερων ψυχοθεραπευτικών κατευθύνσεων.
    Τέλος, θα ήθελα να προτρέψω το κοινό, για την επιλογή του ειδικού και για μεγαλύτερη ασφάλεια, καλό θα ήταν να επισκέπτονται το Site του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων, στο οποίο είναι καταχωρημένοι με τα επαγγελματικά τους στοιχεία πιστοποιημένοι Ψυχολόγοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα ήθελα να διαφωνήσω σε ένα σημείο και να συμπληρώσω σε ένα ακόμη

    1) Η Συμμετοχή στον Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων πρώτον δεν είναι υποχρεωτική και δεύτερον απαιτεί απλώς την Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου και κάποια χρήματα. Δεν είναι ότι δίνει ο ψυχολόγος κάποιες εξετάσεις, και έτσι πιστοποιείται ή κάτι τέτοιο. Σε τελική ανάλυση για ασφάλεια στην επιλογή ειδικού , αυτό που πρέπει να κάνει ένας άνθρωπος που θέλει να μπει σε θεραπεία ή υποστήριξη είναι όταν επισκεφτεί τον ειδικό να ζητήσει να δει την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.
    Υπάρχουν πάρα πολλοί θεραπευτές που δεν είναι γραμμένοι στον ΣΕΨ, αλλά έχουν ακριβώς τις ίδιες πιστοποιήσεις και την ίδια άδεια με αυτούς που είναι και η μοναδική διαφορά τους είναι ότι δεν θέλουν να πληρώνουν συνδρομή σε έναν σύλλογο που δεν προσφέρει κάποιο αντίκρυσμα επαγγελματικό ή γνωστικό.

    2) Εκεί που λέτε ότι είναι πολύ σημαντικό να επιλέξουμε έναν ειδικό που να έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του στον Τομέα της Ψυχολογίας, κατ' αρχάς συμφωνώ αλλά με την εξής συμπλήρωση: Ή να έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του στον Τομέα της Ιατρικής και να έχει ειδικότητα Ψυχιάτρου. Μην ξεχνάτε ότι σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία, η ψυχοθεραπεία είναι μία υπηρεσία που στην Ελλάδα προσφέρεται αποκλειστικά από Ψυχολόγους και Ψυχιάτρους (και όχι μόνο από ψυχολόγους)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστώ για αρχή για την παρέμβαση σας! Και βέβαια δεν είναι υποχρεωτικό ένας Ψυχολόγος με Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος να γραφτεί στον Σύλλογο και σε τίποτα δεν υπολείπεται από αυτούς που είναι ήδη καταχωρημένοι. Άλλωστε δεν είναι ο μοναδικός Σύλλογος Ψυχολόγων, που υπάρχει στην Ελλάδα και όχι μόνο. Και φυσικά επιβάλλεται ο κάθε υποψήφιος θεραπευόμενος να ελέγχει το κατά πόσον ο θεραπευτής, που επισκέπτεται είναι κάτοχος Άδειας Άσκησης. Οι καταχωρημένοι επαγγελματίες και συνάδελφοι στον Σύλλογο είναι 100% κάτοχοι της Άδειας Άσκησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή