Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Πως να διαχειριστώ τον Θυμό; (Μέρος Β)


Είτε νευριάζετε εύκολα, είτε δύσκολα, καλό θα ήταν να γνωρίζετε κάποιες στρατηγικές, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να ελέγξετε καλύτερα τον θυμό σας και την ένταση σας. Αν ξεκινήσουμε με την παραδοχή, ότι ο θυμός δεν είναι κάτι κακό, που θα πρέπει να αποτινάξετε από την ζωή σας, τότε ακολουθήστε τις ακόλουθες κατευθύνσεις για να πάρετε τον έλεγχο του θυμού στα χέρια σας!

1. Παρατηρήστε τα συμπτώματα του θυμού στον εαυτό σας. Είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίζετε το πότε είστε θυμωμένοι. Ο καθένας και η κάθε μία έχει διαφορετική συμπτωματολογία στον θυμό. Γενικά, όμως, ο θυμός έχει συγκεκριμένες σωματικές αντιδράσεις, όπως: το πρόσωπο μαζεύει, τα χείλη σφίγγονται, οι μύες τεντώνονται, η ανάσα μπορεί να γίνει κοφτή, οι παλμοί της καρδιάς ανεβαίνουν, η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται, το βλέμμα αγριεύει. Μερικές φορές αλλάζει η χροιά της φωνής, το σώμα τεντώνεται ολόκληρο, το άτομο βγάζει ανυπομονησία, οι κινήσεις γίνονται πιο έντονες και σπασμωδικές.
2. Κάντε ένα διάλειμμα. Από τη στιγμή, που θα νιώσετε να ανεβαίνουν οι παλμοί της καρδιάς σας από θυμό, κάντε ένα διάλειμμα δέκα λεπτών, πάρτε βαθιές ανάσες και μετρήστε έως το 10. Εάν μπορείτε, απομακρυνθείτε από το ερέθισμα που σας προκαλεί την ένταση, για να καταφέρετε να αξιοποιήσετε την συγκεκριμένη ανάπαυλα.
3. Αναλογιστείτε ποιες θα είναι οι συνέπειες, εάν χάσετε τον έλεγχο. Κάντε εικόνα το αποτέλεσμα ποιο θα είναι, εφόσον δεν καταφέρετε να εκφράσετε τον θυμό σας λειτουργικά, αλλά βγει με έντονο, απότομο και ανεξέλεγκτο τρόπο. Θα βγει κάτι; Εάν όχι, συλλογιστείτε ότι θέλετε να βγει κάτι καλό μέσα από την διαφοροποίηση σας. 
4. Αναρωτηθείτε ποιες είναι αυτές οι καταστάσεις που σας προκαλούν θυμό. Θα καταλάβετε καλύτερα τον εαυτό σας, τι σας ενοχλεί και για ποιο λόγο.
5. Σκεφτείτε, πριν μιλήσετε. Πάρτε τον χρόνο, που χρειάζεστε, για να μην πείτε κάτι που στη συνέχεια θα το μετανιώσετε.
6. Προσδιορίστε πιθανές λύσεις. Μην μείνετε μόνο στα νεύρα. Προσπαθήστε να βρείτε λύσεις, για να μην επαναληφθεί το ερέθισμα, που σας εκνευρίζει. Για παράδειγμα, θυμώνετε γιατί δεν σας λέει ο σύζυγος σας τι ώρα θα επιστρέψει από την δουλειά, για να στρώσετε το τραπέζι. Ενημερώστε τον, ότι εφόσον δεν προειδοποιεί, κάποιες φορές θα αναγκάζεστε να τρώτε ξεχωριστά. 
7. Επικεντρωθείτε σε αυτό που σας ενοχλεί. Επειδή σας ενδιαφέρει να βγει κάτι καλό από τον θυμό σας, δεν χρειάζεται εκείνη την ώρα να θυμηθείτε όλα όσα σας ενοχλούν, για να τα ξεσπάσετε και αυτά. Μείνετε στο συγκεκριμένο πρόβλημα, που σας πειράζει την δεδομένη στιγμή.
8. Αποκτήστε δεξιότητες χαλάρωσης. Την ώρα που είστε τεντωμένοι, βάλτε τον εαυτό σας σε μία διαδικασία να χαλαρώσει παίρνοντας βαθιές αναπνοές και φέρνοντας στον νου σας εικόνες ήρεμες, που σας χαλαρώνουν και σας ταξιδεύουν μακριά από την ένταση. Μπορείτε να το κάνετε αυτό ακούγοντας ταυτόχρονα και ένα μουσικό κομμάτι, που εσάς προσωπικά σας γαληνεύει.
9. Μην κρατάτε κακία. Εάν αφήσετε να πάρει τόσο μεγάλη έκταση το συναίσθημα του θυμού και της κακίας μέσα σας, θα σας μείνει για πολύ καιρό η απογοήτευση, η πικρία και θα νιώθετε συνέχεια αδικημένοι. Αναγνωρίστε, ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο και να τους κάνουμε όλους να σκέφτονται και να πράττουν, όπως θέλουμε εμείς. Το σημαντικότερο είναι ότι γνωστοποιείτε στους άλλους αυτό που σας ενοχλεί και βγάζετε από μέσα σας την συσσωρευμένη ένταση. Από εκεί και πέρα δε είναι δική σας η ευθύνη για το πως θα το διαχειριστεί ο τρίτος.
10. Πάρτε την ευθύνη του συναισθήματος σας. Αναγνωρίστε τα λάθη σας, μοιραστείτε τις προθέσεις σας με τους άλλους και ξεκαθαρίστε ποιες είναι οι προσδοκίες σας. Μην ξεσπάτε τον θυμό σας και μετά εγκαταλείπετε την μάχη, χωρίς να εξηγήσετε και να ακούσετε τι έχει να πει και ο άλλος.

Εάν δεν καταφέρετε να διαχειριστείτε το συναίσθημα του θυμού και βλέπετε, ότι χάνετε συνέχεια τον έλεγχο και δεν σας αρέσει καθόλου ο εαυτός σας έτσι, θα ήταν σώφρον να ζητήσετε την βοήθεια ενός ειδικού. Κάτι θέλει να σας πει ο οργανισμός σας και η ψυχή σας....ψάξτε τι σας φταίει και από που προέρχεται αυτή η αδυναμία!


   Αθανασιάδου Μαρία - Ψυχολόγος
www.psyxologiki-ypostirixi.blogspot.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου